Kelemen Hunor: Nu e corect să se iasă la pensie la 45 de ani / Perspectiva lui 2023 pentru o nouă lege a pensiilor e una reală

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, în privinţa reformei pensiilor, că în coaliţie nu există, în acest moment, discuţii despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre o nouă lege pentru a face sistemul „sustenabil şi echilibrat”, act normativ care, previzionează el, ar urma să fie aplicat din 2023, transmite Agerpres.

„În acest moment nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat. Deci, ceea ce va conţine acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuţiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil. Acum avem legea în vigoare, plus ordonanţa de urgenţă prin care s-au modificat nişte articole şi în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă şi aici sunt nişte inechităţi mari”, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la TVR 1, întrebat despre reforma sistemului de pensii, respectiv dacă se are în vedere creşterea vârstei de pensionare.

El a dat ca exemplu discrepanţa dintre pensia un muncitor care s-a retras în 2015 şi unul care a ieşit la pensie în 2020, în baza aceloraşi criterii.

„Deci, nu e acceptabil să fie o diferenţă foarte mare; sau un inginer care a avut o cotizaţie de nu ştiu cât, în condiţii similare cu un alt inginer care a ieşit cu cinci ani mai târziu, e o diferenţă mare. Recalcularea înseamnă să existe o echitate mult mai mare, este în procedură la Ministerul Muncii şi trebuie să aşteptăm să se termine această procedură”, a precizat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a adăugat că o altă discuţie este legată de „pensionarea anticipată”, punctând că, în opinia sa, „nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani”.

„Se poate face, se poate discuta, dar, din punctul meu de vedere, nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate în această …, nici în cazul magistraţilor. (…) Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens. Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a susţinut Kelemen Hunor.

Întrebat despre un calendar al finalizării acestei legi, el a spus: „Eu nu pot să vă spun astăzi când se va termina, dar aplicarea înainte de 2023 este imposibilă (…); perspectiva anului 2023 pentru o nouă lege a pensiilor este o perspectivă reală, nu mai repede”.

2 COMENTARII

  1. Tara croita dupa cap de militian capitalist cu pensii speciale , sporiri de antena si hrana (probabil pentru cini) , alocatii pentru copii de 2 lei , sistem de calcul pensii speciale care are legatura cu Razboiul Stelelor nu cu realitatea si decenta unde un boactar de puscarie care trebuia sa aiba o pensie de 2000 lei prin specialistizare ia 38000 lei depasindu-l pe Trump la venituri .
    E trist si revoltator iar aceste anomalii reprezinta osul auncat de sraini pentru noncombat-ul ce au distrus industria si finantele tarii , iar cei mai tari din Romania ia pensii fara numar si la 20de ani de munca .

  2. Daca cineva inca mai crede ca doar tristetea ne caracterizeaza atunci cind ne referim la un cumul de decizii luate politic sau de politicienii ,ce au condus tara , pe parcursul celor 31 de ani trecuti de la Revolutia romana din luna Decembrie a anului de gratie 1989 – se inseala .Un cumul de decizii ce au inceput imediat dupa 1989 nu au facut altceva decit au antagonizat cetatenii tarii . Hai sa le enumeram (desigur partial – poate alti cetateni vor mai adauga cite ceva ). Decizia de a returna partile sociale – decizie urmata imediat de aparitia unei inflatii galopante si de vinzarea la liber a multor active economice statale . Legea ce permitea vinzarea – privatizarea asa numita pe un leu – , eliminarea punctului 8 de la Timisoara cu consecintele binecunoscute , toate legile ce tin de acordarea unor sume (ajunse acum foarte mari )partidelor politice si celor ce participa in alegeri , recapitalizarea perpetua a intreprinderilor de stat si sustinerea acestora in cazul salariilor foarte mari (paguba dubla facuta bugetului de stat – adica din banii nostri )Lucrari de infrastructura incepute si aflate dupa 20 de ani in diferite faze de construire , unele au fost platite anticipat si lucrarile nu au fost facute , investitii facute in mai toate sectoarele , ce tin de banul public , mult umflate ca si pret acceptat , cresteri nesustenabile de salarii si de alte venituri ce dublau triplau practic aceste sume de bani , angajari peste tot in sectorul de stat a unor preferati politici sau personali , incercarile prin care legislatia favoriza infractiunea si nu respectarea legii ,incercari de destabilizare a statului Roman (recent aparute ) ,blocarea accesului la licitatii , oferirea de doctorate unor persoane ce erau apoi folosite politic , fake-uri repetate pe anumite portiuni din Media , angajari fictive sau folosirea unor angajati i interes personal , pensii speciale de tot felul (evidenta invrajbirea populatiei ), segmente de populatie favorizate in dauna altor segmente , o lege a pensiilor nesustenabila in timp , pensionari la virste de 40 – 50 de ani , cumularea salariului cu pensia , favorizarea unor infractori . Toate acestea si multe multe altele trebuiesc oprite . Acum avem o astfel de sansa. Accesul la banii din PNNR va fi posibil doar daca multe dintre aceste neconcordante vor fi rapid eliminate . Aceasta coalitie de guvernare are datoria morala fata de cetateni se duca tara pe drumul cel bun .Nu cred ca PSD va bloca azi acceptul pe PNNR . Nimeni nu poate fi atit de nechibzuit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here