Kievul ordonă evacuarea civililor din zonele unde trupele ruse atacă în Harkov

Guvernul ucrainean a ordonat evacuarea obligatorie a mai multor zone locuite din regiunea nord-estică Harkov, ocupată de trupele ruse anul trecut la începutul invaziei, apoi eliberată în cea mai mare parte de armata ucraineană într-o contraofensivă în toamnă şi unde în prezent trupele ruse au reluat ofensiva, transmite vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

În districtul Kupiansk a fost anunţată evacuarea obligatorie a zece aşezări din comunitatea Vilkhuvat, precum şi comunităţile apropiate Dvoricean şi Petropavlovsk, a anunţat la postul de radio public şeful administraţiei militare din districtul Kupiansk, Andrei Kanaşevici. Acesta nu a dat detalii despre situaţia militară din zonă, dar măsurile anunţate indică înaintarea trupelor ruse şi bombardamente puternice ale acestora.

Responsabilul ucrainean a menţionat că va fi înlesnită evacuarea persoanelor cu mobilitate redusă şi a deplâns faptul că, deşi administraţia sa doreşte „să scoată pe toată lumea” de acolo, „marea majoritate a oamenilor nu vor să plece nici măcar în faţa bombardamentelor”.

El a avertizat totodată că se va recurge la „măsuri nepopulare” dacă părinţii se împotrivesc evacuării copiilor. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a propus în acest sens aprobarea unui mecanism legal care să permită evacuarea forţată a copiilor împreună cu părinţii lor din zonele de ostilităţi active.

În acest timp, pe frontul din estul Ucrainei armata ucraineană a detonat un pod feroviar din oraşul Bahmut, oraş unde se dau din vară lupte grele şi despre care liderul unităţii paramilitare ruse Wagner a declarat vineri că este aproape încercuit de trupele ruse. Acestea din urmă au distrus la rândul lor un pod vital folosit pentru aprovizionarea armatei ucrainene din Bahmut şi care în plus le-ar putea îngreuna acestora retragerea din oraş pe singura rută rămasă sub controlul trupelor ucrainene, forţându-le în cazul unei retrageri să folosească drumuri prin câmp, transmite CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here