Ministrul de externe al Republicii Moldova reacţionează la acuzele Moscovei privind renunţarea la ”limba moldovenească”

În Republica Moldova se vorbeşte limba română şi absolut nicio ţară nu are dreptul moral, legal şi politic de a comenta acest lucru, a declarat vineri ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu (foto), într-o reacţie la criticile Moscovei privind votul în prima lectură al parlamentului de la Chişinău vizând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile din Republica Moldova, relatează Deschide.md. NewsMaker şi Ziarul Naţional din Chişinău, notează News.ro.

Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferinţă Nicu Popescu, vicepremier în guvernul de la Chişinău, referindu-se la comentariile făcute anterior de Ministerul rus de Externe.

„Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comentariu anterior că ar fi vorba de „mâna americanilor”. „Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.

Totodată, Nicu Popescu a anunţat că Republica Moldova va creşte rata de aliniere la sancţiunile Uniunii Europe împotriva Rusiei.

În Uniunea Europeană există 38 de regimuri de sancţiuni, iar Republica Moldova se aliniază la 21 dintre ele. În alte şapte regimuri nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele au expirat. Astfel, în prezent R.Moldova nu se aliniază la zece tipuri de sancţiuni, dar această cifră vă scădea în viitorul apropiat, a indicat ministrul moldovean de externe, citat de IPN.

„În aceste zile noi facem o evaluare şi o reevaluare a mai multor decizii luate anterior şi în curând vom veni cu mai multe pe acest subiect. Rata noastră de aliniere va creşte vizibil, va creşte rapid şi va creşte în viitorul apropiat”, a afirmat şeful diplomaţiei moldovene.

În acelaşi timp, Nicu Popescu a afirmat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

„Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie gata de aderare către anul 2030 şi să îndeplinească toate cerinţele Comisiei Europene, astfel încât să putem merge în toate statele europene şi să cerem votul de încredere. Obiectivul nostru este să convingem fiecare stat că Republica Moldova este demnă de a adera la UE”, a afirmat el în cadrul acestei conferinţe de presă care a fost dedicată, între altele, împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Comisia Europeană ne-a trimis un set de recomandări şi urmează să explicăm până pe 19 aprilie ce reforme au fost făcute. Apoi, pe parcursul lunii septembrie se va face un raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea de către Republica Moldova a recomandărilor. În acest an, pentru prima dată Republica Moldova va fi evaluată alături de statele balcanice”, a afirmat Nicu Popescu, citat de Deschide.md.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here