Kim Jong-un și-a prezentat „Trenul Apocalipsei”

Foto: Rodong Sinmun

Coreea de Nord a recunoscut că cele două rachete balistice testate miercuri au fost lansate de pe un așa-zis „sistem feroviar lansator de rachete”, adică un tren modificat care poate transporta și lansa rachete balistice camuflate în vagoane de marfă obișnuite. Trenul „atomic” are scopul de a lansa „lovituri împotriva oricăror forțe care ar amenința țara”, conform agenției de presă nord-coreene, preluate de Reuters.

Scopul celor două lansări a fost lovirea unei ținte aflate la 800 de kilometri în largul coastelor estice ale Coreei de Nord. Garda de Coastă Niponă a anunțat că cele două rachete au zburat aproximativ 750 de kilometri înainte să cadă în Marea Japoniei, în zona economică exclusivă a Japoniei. Conform armatei sud-coreene, care a monitorizat și ea lansarea, rachetele au atins o altitudine maximă de 60 de kilometri.

Acesta este prima lansare a Phenianului în ultimele șase luni. Rachetele reprezintă o versiune îmbunătățită a modelului KN-23, un tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Testul a fost realizat de către Regimentul de Rachete al Trupelor de Căi Ferate și este prima recunoaștere oficială, din partea Phenianului, a acestei unități militare speciale, dar și o dovadă a intențiilor regimului nord-coreean de a-și diversifica modalitățile de lansare a rachetelor nucleare.

Botezate „trenurile Apocalipsei”, ideea unor garnituri feroviare capabile să lanseze atacuri nucleare a apărut în URSS și a fost analizată și de către SUA în timpul Războiului Rece, dar a fost ulterior abandonată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here