Sursa foto: presidency.ro

Orice cantitate de lemn tăiată din pădurile României va fi considerată infracțiune și pedepsită că atare, a declarat, marți, la Parlament, ministrul propus la Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Vineri, președintele Iohannis afirma că „este inadmisibil să mai avem tăieri ilegale masive”, cerând Guvernului Orban să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României.

Am depus astăzi (marți, n.r.) la Camera Deputaților că și inițiator un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic, care își propune să avem măsuri mai ferme de combatere a tăierilor ilegale din pădurile României. Așa cum am declarat împreună, încă de la audieri, consider că astăzi pădurile din România suferă și avem nevoie de o acțiune fermă, cât mai eficientă, astfel încât prin măsurile pe care le face ministerul și, mai ales, prin această inițiativa legislativă să combatem acest fenomen al tăierilor ilegale din România.

Mă bucur foarte mult că toți ceilalți colegi parlamentari, și vreau să le mulțumesc tuturor celor de la USR, PSD, PMP și evident colegilor liberali, au acceptat și împreună am făcut aceste modificări care vor stopa tăierile ilegale din România. Am înăsprit sancțiunile pentru toți cei care încalcă legea silvică. Astfel, dacă până astăzi, în România puteau fi tăiați 5 mc (de lemn. n.r.) și nu putea constitui infracțiune, ci doar contravenție, acum indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerată infracțiune și pedepsită că atare. Îmi doresc încă o dată să înțeleagă toată lumea că legea este lege pentru toți și trebuie respectată. Sper ca pe toți aceia care vor mai avea de gând să taie ilegal sau să fure din pădurile României să-i vedem cu cătușele pe mâini”, a spus Alexe, citat de Agerpres.

Acesta a menționat că o altă propunere de modificare la Codul Silvic prevede comercializarea de lemn fasonat din păduri, comparativ cu ce se întâmplă în prezent, când 67% din totalul materialului lemnos extras din fondul forestier reprezintă lemn pe picior.

O altă măsură pe care am prins-o împreună cu colegii mei este schimbarea din temelii a comercializării materialului lemnos din România. Astăzi, după cum bine știți, este comercializat ca lemn pe picior. Ne dorim ca această modalitate să fie schimbată prin modificarea acestui Cod silvic și să ajungem așa cum este în toate statele europene să vindem lemnul fasonat. Astăzi, în România, doar 33% din materialul lemnos este vândut ca lemn fasonat, restul de 67% că lemn pe picior. În 3-4 ani, progresiv și etapizat vom ajunge în rândul statelor europene și astfel vom reuși să reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu făceau altceva decât să pună presiune pe pădurile României”, a subliniat oficialul.

Alexe a adăugat că, prin modificările propuse la Codul silvic, se vizează „să se ia în pază și servicii publice o suprafață de 200.000 de hectare de păduri”.

O altă măsură foarte importantă este ca, prin aceste prevederi pe care le-am prins împreună cu colegii mei parlamentari, vom face în așa fel încât să luăm în pază și servicii publice o suprafață de 200.000 de hectare de păduri. Astăzi, acele păduri de sub 30 de hectare nu aveau servicii de pază sau nu aveau servicii silvice și erau cele mai expuse tăierilor ilegale. De asemenea, aș vrea să va spun că vom reda pădurii și acel rol de recreere pe care îl are. Astfel, prin măsurile aduse Codului silvic vor putea fi create poteci, alei, fără că aceste suprafețe să fie scoase din fondul forestier și, mai ales, fără a avea tăieri de arbori. Ne propunem să implementăm cât se poate de repede acest proiect de lege, pentru că așa cum ne-am asumat și în fața Comisiei Europene sunt acțiuni care vor duce la clasarea procedurii de infringement pe care Comisia a început-o împotriva României”, a afirmat demnitarul.

*Klaus Iohannis: Exploatarea să se facă în mod organizat și legal

Președintele Klaus Iohannis a participat vineri la lansarea campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”, unde a afirmat că „este inadmisibil să mai avem tăieri ilegale masive”.

Este inadmisibil să mai avem tăieri ilegale masive. Îl rog pe premier și pe membrii guvernului să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumente care s-au găsit de guvernele de dinainte, s-a ocupat PSD-ul și de acestea. Este nevoie de protecție, exploatarea să se facă în mod organizat și legal

România se numără printre foarte puținele țări din Europa care are păduri virgine. Obligatoriu trebuie protejate. Este nevoie de mai multă pădure în România”, a declarat Iohannis.

Comisia Europeană (CE) a trimis, în dată de 12 februarie, României o scrisoare de punere în întârziere și îndeamnă țară să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piață UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”, susține forul european.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. Totodată, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

În același timp, s-a descoperit că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natură 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

Scrisoarea de punere în întârziere din partea Comisiei Europene reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Executivul comunitar a acordat autorităților române termen de o luna pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here