Klaus Iohannis este dezamăgit de negocierile privind bugetul UE: „Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Poziţiile nu s-au apropiat”

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, referitor la negocierile privind bugetul UE, că rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor şi că nu poate spune că s-au făcut progrese, pentur că ”poziţiile nu s-au apropiat”.

”Ieri am avut o rundă în plen în care fiecare şi-a exprimat punctul de vedere. (…) Au urmat discuţii în formate mici, bilaterale, reprezentanţii statelor cu conducerea Consiliului şi Comisiei, aceste discuţii au durat până la ora 6 dimineaţa, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Poziţiile nu s-au apropiat şi, astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăşi într-o şedinţă în plen şi încercăm să vedem dacă putem să obţinem un progres în aceste negocieri. Aici ne aflăm astăzi. Ar fi bine să obţinem un progres, dar majoritatea dintre noi sunt, trebuie să recunosc, destul de sceptici”, a declarat preşedintele înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

El a explicat că la runda în plen de joi fiecare şi-a exprimat punctul de vedere.

”Eu am reiterat importanţa coeziunii pentru noi, este vorba despre bani pe care îi investim în fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare român şi ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare, la un nivel de trai comparabil cu celelalte state din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, am subliniat încă o dată că Politica Agricolă Comună este un pilon de bază, trebuie finanţat şi, pentru România, aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltării rurale, unde au apărut în această propunere de buget reduceri care ni se par prea mari.  Pe de altă parte, am arătat că este nevoie de un buget suficient de mare, în ansamblu, pentru a putea finanţa şi celelalte proiecte ale Uniunii, proiectele de modernizare, cercetare şi aşa mai departe. Părerile au fost destul de împărţite, trebuie să spun lucrurilor pe nume. Sunt state membre care îşi doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a precizat că, preşedintele Consiliului European Charles Michel, cât şi preşedinta CE Ursula von der Leyen au fost deschişi propunerilor şi, după ultima discuţie pe care a avut-o acum câteva săptămâni cu Preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget, care vin în întâmpinarea solicitărilor.

”Dar, sigur, este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar discuţii şi propuneri”, a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă la sesiunea de acum, se va discuta pe o nouă propunere, s-au făcut deja modificări, Klaus Iohannis a răspuns: ”Tehnic, ceea ce avem în faţă, propunerea, se numeşte un NegoBox, ceva de negociat. Nu se pot face multe modificări aici. Dacă nu ne înţelegem pe această propunere, ea trebuie uitată şi venit cu altă propunere care, iarăşi, va necesita zile până se elaborează, se renegociază. Deci procesul s-ar putea să fie unul destul de lung până în final”.

El consideră că o astfel de varinată presupune cel puţin încă un summit.

”Lucrurile, dacă avansează în ritmul cum au avansat ieri şi azi-noapte, vor necesita încă multe întâlniri”, a declarat preşedintele.


2 COMENTARII

  1. Dle Președinte, pentru ce va zbateți când în exercițiul financiar actual al fondurilor europene , Romania a atras doar, doar….o treime !!!!!…. aici în țara e baiul,nu sunt proiecte,nu se vrea atragerea de fonduri europene, birocrația imensă in țară în aprobarea proiectelor, corupția în lanțul trofic al proiectelor,de la solicitant la comisia europeană de aprobare….cu naiba polonezii au un grad de absorbție de peste 90,,la sută???…cu o treime nu facem noi primăvară…de ce nu analizați sistemul nostru de aprobări ??? ..dvs. reprezentanți țara,dvs. îi analizați pe funcționării sistemului…nu guvernul,nu parlamentul,. ….dvs. prin consilierii care sunt la Cotroceni trebuiesc să facă o schimbare radicală a acestui proces…. altfel peste ani tot așa ne vom prezenta cu o treime…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here