Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare gravă a independenței Justiției: CSM nu ar trebui să facă politică

Președintele Klaus Iohannis a respins, joi, acuzațiile de încălcare a independenței Justiției formulate de CSM, explicând că nu a respins candidatura ”judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan”, ci a ”cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan”, care a acceptat propunerea de a face parte dintr-un guvern politic și și-a dat demisia din magistratură.

Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional”, arată șeful statului într-un comunicat remis joi.

Klaus Iohannis consideră că opinia Secției pentru judecători a CSM este „îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze” independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător „întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru”. 

Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut Președintele României să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării”, arată Klaus Iohannis.

Președintele mai spune că, înainte de a transmite comunicatul de presă, judecătorii care l-au semnat ar fi trebuit „să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”. 

Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate.

Prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”, încheie președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here