„Pană de curent” | Extinderea feroviară, spre Est, a Rusiei, blocată de sancțiunile Vestului

Sursa: Pixabay

Compania de stat Rosseti nu reușește să respecte termenul limită pentru construcția infrastructurii rețelei electrice de extinderea Poligonului Estic. Este vorba despre trei linii de transport a energiei electrice și substații ale clusterului Baikal, care nu vor fi construite la termen, deoarece firme din țări „neprietenoase” au refuzat să furnizeze echipamentele necesare, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, punerea în funcțiune va fi amânată cu nouă luni, lucru convenit și cu președintele rus, Vladimir Putin. În acest context, arată sursele Kommersant din cadrul Căilor Ferate Ruse, volumul de trafic de-a lungul Poligonului estic va fi limitat la nivelul actual. Dacă alimentarea cu energie electrică nu va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2023, ar putea apărea un deficit vizibil de capacitate.

<< Kommersant este la curent cu o scrisoare a șefului Rosseti, Andrei Riumin, adresată pe 6 iulie președintelui Vladimir Putin, în care îi cere acestuia din urmă să amâne termenul de punere în funcțiune a celor trei linii de transport de 500 kV pentru Poligonul Estic. Este vorba despre rețelele electrice ale clusterului Baikal: Nijneangarskaia-Ust-Kut nr. 1 cu substația Nijneangarskaia; Nijneangarskaia-Ust-Kut nr. 2 și Nijneangarskaia-Taksimo cu substația Taksimo.

Costul total al construcției acestor instalații este de 114,8 miliarde de ruble. Președintele a pus ștampila „de acord„ pe scrisoare, autorizând amânarea „pentru nouă luni”.

Rosseti construiește infrastructura energetică pentru a extinde capacitatea de transport a BAM și a căii ferate transsiberiene la 180 de tone, până în 2024. În total, compania de stat este însărcinată cu construirea a 25 de instalații energetice, dintre care 13 au fost deja puse în funcțiune.

Conform calendarului actualizat al lucrărilor pentru Poligonul Estic, prima linie de transmisie va fi pusă sub tensiune în septembrie 2023, urmând ca restul să fie puse în funcțiune în septembrie 2024.

În același timp, datele la care cele trei linii de transport vor fi puse în funcțiune, adică atunci când vor primi aprobarea Rostehnadzor, sunt diferite: septembrie 2024 și decembrie 2025 și, respectiv, 2026.

În scrisoarea sa, domnul Riumin explică amânarea prin acțiunile țărilor „neprietenoase”: O serie de producători de echipamente au notificat oficial compania că au limitări și nu pot furniza componente și echipamente importate.

De exemplu, General Electric (SUA) a refuzat să furnizeze componente pentru întrerupătoarele de 500 kV către Rosseti. EKRA (care produce echipamente de protecție și automatizare a releelor) a invocat întârzieri și imposibilitatea de fabrica sistemele secundare necesare pentru substația Nijneangarskaia.

(…)

„A fost nevoie de timp suplimentar pentru a schimba soluțiile tehnice și pentru a căuta în Rusia și în alte țări echipamente analoage. Graficul de lucru a fost sincronizat cu Căile Ferate Ruse”, susține compania.

Căile Ferate Ruse au refuzat să comenteze. O sursă Kommersant din cadrul companiei a explicat că amânarea va restrânge, de fapt, transportul la nivelul actual. În acest moment, volumele necesare de transport se vor realiza prin măsuri tehnologice interne. Dar ar putea apărea un deficit vizibil dacă alimentarea cu energie electrică nu va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2023.

Extinderea Poligonului Estic este un proiect esențial pentru creșterea capacității infrastructurii feroviare rusești, în direcția est. „Schimbările de proiect sunt critice, dar destul de așteptate în absența unei localizări de 100%, în țară, a echipamentelor”, spune unul dintre interlocutorii Kommersant din piața energiei electrice. Cu toate acestea, inițial proiectul nu fusese destinat să crească semnificativ veniturile tarifare ale Rosseti, a fost finanțat din  împrumutate și capitaluri proprii, ceea ce înseamnă că modificarea sa nu va avea un impact semnificativ asupra performanței financiare a companiei, explică sursa Kommersant.

Mihail Burmistrov, de la Infoline-Analytics, consideră că în această situație este vorba de fapt de sincronizarea datelor de punere în funcțiune a instalațiilor energetice cu datele reale de punere în funcțiune a infrastructurii feroviare din Poligonul Estic, astfel încât nu va fi afectată capacitatea de transport. În același timp, Căile Ferate Ruse vor revizui acum parametrii unor proiecte, având în vedere revizuirea în creștere a bugetului de modernizare a BAM și a Transsiberianului, astfel încât este posibil ca datele de punere în funcțiune a instalațiilor de alimentare cu energie electrică să fie modificate suplimentar. >>

Cum s-a transformat Rusia Unită dintr-un partid al puterii într-un partid al războiului. Scena Donbas și rolul Kremlinului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here