Inquam Photos / Cornel Putan

Deși firmele sale sunt înregistrate recent, omul de afaceri László Balázs a primit imediat o finanţare nerambursabilă de 4,5 de miliarde de forinți (13,5 milioane EUR) prin programul finanțat de guvernul Ungariei pentru dezvoltarea economică a Ținutului Secuiesc. Explicația? Fratele lui este partener de afaceri cu Lőrinc Mészáros și István Tiborcz, oameni de afaceri apropiaţi lui Viktor Orbán, scrie publicația Atlatszo.

La concursul de proiecte organizat de Fundația Pro Economica, entitate românească condusă de Monika Kozma (UDMR) și controlată de guvernul maghiar, a avut de asemenea mare succes proprietarul fabricii de bere Igazi Csíki Sör, mai arată Atlatszo.

Lista câștigătorilor se împarte în două categorii: pe o parte, firme din Secuime care funcționează de mai mulți ani cu eficiență și stabilitate financiară și care au obținut finanțările mici. Pe de altă parte, firmele cărora li s-au acordat subvențiile mari și unde Atlatszo scrie că ”rezultatele anterioare au fost înlocuite cu influențe politice”. Unul dintre acești antreprenori este László Balázs, directorul executiv la două firme cu sediul în Gheorgheni, Plazmontech SRL și Batlas Holding.

Ambele firme au fost înregistrate la finalul lui noiembrie 2018, puțin înainte de anunțarea concursului de proiecte de către Fundația Pro Economica. Aceste întreprinderi nu au însă niciun fel de activitate, nici profit, nici măcar angajați. Din baza de date a companiilor listafirme.ro reiese că activitatea principală a Batlas Holding este operarea holdingurilor, iar Plazmontech se ocupă de dezvoltare și inovație științifică. Niciuna dintre aceste domenii nu este relevantă pentru concursul de proiecte.

În anunțul de concurs este trecut foarte clar că cei care aplică trebuie să fi încheiat deja doi ani de activitate și trebuie să aibă minim cinci angajați. Cele două firme nu îndeplinesc niciuna dintre aceste condiții. Ce-i drept, conform anunțului se pot lua în considerare la criterii și alte firme care se află în proprietatea persoanei care aplică.

Capitalul relațional acumulat în Ungaria înseamnă, de fapt, legăturile strânse cu imperiul firmelor lui Lőrinc Mészáros și István Tiborcz.

Lőrinc Mészáros (n. 1966) este un antreprenor maghiar apropiat cercurilor partidului FIDESZ și ale premierului Viktor Orbán. Din 2018 este cel mai bogat om din Ungaria, cu extrem de multă influență financiară, însă cariera și averea lui par să fi apărute peste noapte după schimbarea guvernului în 2010. În discursul public este des criticat și ironizat deoarece numeroasele firme pe care le deține primesc mulți bani și contracte pentru executarea unor achiziții publice. Figura lui este în Ungaria aproape legendară din cauza acestei situații.

István Tiborcz (n. 1986) este un antreprenor maghiar, ginerele premierului Viktor Orbán, implicat în mai multe afaceri suspecte de corupție legate de distribuția banilor publici.

Citiți articolul integral pe Atlatszo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here