Lacul Techirghiol a scăzut cu un metru, în schimb are o salinitate crescută benefică pentru crustaceul care ajută la producerea nămolului

Cunoscut pentru nămolul său folosit ca remediu pentru diverse afecțiuni, lacul Techirghiol a scăzut în adâncime, în ultimii ani, cu un metru și s-a retras pe o porţiune de aproape 30 de metri.

Specialiştii spun că temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din acest an au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. În plus, înainte, sistemul de irigaţii din zonă avea un aport important de apă prin scurgerea directă în lac. În ultimii ani, însă, sistemul de irigaţii a fost dezafectat. Localnicii, dar şi turiştii care vin la tratament au observat că pe zi ce trece lacul se evaporă.

Dar scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi un aspect pozitiv: cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare.

Acesta este un lucru benefic pentru crustaceul care trăieşte acolo şi ajută la crearea nămolului cu proprietăţi terapeutice”, a explicat ecologul Cătălin Andrei, de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) la Digi24.

În anul 2008, salinitatea era de puţin peste 61 de grame per litru, iar anul acesta, în lacul Techirghiol s-a constantat o creştere de până la aproape 90 de grame per litru. Specialiştii de la Apele Române spun că monitorizează calitatea apei lacului pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here