Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război”. Lukașenko: „Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că, ”dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina, într-un interviu acordat presei locale şi transmis în direct, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite să ne fie ignorate sau călcate grosolan în picioare interesele”, a transmis Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a răspuns în acest mod atunci când a fost întrebat dacă va fi război ca urmare a tensiunilor cu Occidentul în privinţa Ucrainei.

„Noi am ales calea diplomatică de mai multe decenii”, a insistat Lavrov, adăugând că principiul Rusiei este să conlucreze cu toată lumea.

Totodată, potrivit Reuters, Lavrov a apreciat că propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decât cele venite de la NATO în ceea ce priveşte garanţiile de securitate cerute de Moscova, şi a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde acestor propuneri.

Răspunsurile americane sunt „destul de confuze”, dar conţin elemente raţionale în „chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Lavrov a apreciat că dezbaterea asupra acestor rachete a fost respinsă de SUA în ultimii ani, iar „acum ei propun să fie abordată”.

Pe de altă parte, Lavrov a acuzat SUA că se folosesc de „regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski” pentru a creşte tensiunile, potrivit Reuters. El a adăugat că şi Rusia ar trebui să ia măsuri de precauţie pentru protejarea diplomaţilor săi din Ucraina, în contextul în care SUA şi Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din această ţară, de teama unei invazii a Rusiei.

În ceea ce priveşte ameninţările SUA de a impune noi sancţiuni Rusiei în cazul în care invadează Ucraina, Lavrov a apreciat că acestea „ar echivala cu ruperea relaţiilor”.

Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

Pe de altă parte, agenţia de presă rusă Interfax a anunţat că Lavrov va avea o convorbire telefonică vineri cu omologul său german, Annalena Baerbock. Rusia vrea ca autorităţile germane de resort să dea undă verde în privinţa gazoductului Nord Stream 2, aminteşte Reuters.

Acest gazoduct, destinat să transporte gaze ruseşti în Germania şi în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa în funcţiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.

Ce spune Lukașenko

Minskul nu are absolut niciun interes în declanşarea unui război, iar un conflict ar putea izbucni numai dacă Belarus sau Rusia, aliatul său apropiat, ar fi atacate direct, a declarat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko într-un discurs către populaţie şi parlament, potrivit Reuters şi Interfax.

La ora actuală, Moscova şi Minskul se pregătesc de organizarea unor exerciţii militare comune în Belarus, la nord de Ucraina, luna viitoare, acestea intervenind pe fondul unei concentrări mai ample de trupe ruse în apropiere de frontiera ucraineană, ceea ce a generat temeri Occidentului că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina.

Liderul belarus a spus că aceste exerciţii vor ajuta Minskul să înţeleagă unde este necesară o concentrare de forţe şi că Belarus trebuie să-şi protejeze flancul sudic cu Ucraina.

„Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri: dacă se comite o agresiune directă împotriva Belarusului şi dacă aliatul nostru – Federaţia Rusă – este atacat direct”, a declarat Lukaşenko, citat de Interfax, indicând că Belarusul va trebui să se implice într-un eventual conflict în cazul unui atac direct asupra Rusiei, în baza acordurilor care stau la temelia Uniunii statale Rusia-Belarus.

El a insistat că Belarus nu vrea categoric şi nu acceptă un război.

„Dar liderii unor ţări au luat-o razna. Ei cred că pot câştiga un război. Nimeni nu va câştiga. Toţi vom pierde. De aceea, noi nu vrem război. Am luptat deja. Poporul nostru a pierdut milioane de oameni în războaiele trecute”, a spus Lukaşenko, fără să numească vreo ţară.

Liderul belarus a spus că „noi nu dorim să recroim lumea, să creăm probleme vecinilor”, în timp ce regimul său este acuzat de provocarea unei crize a migranţilor la frontiera cu ţări membre ale UE, ca retorsiune la sancţiunile instituite de Uniunea Europeană după reprimarea brutală a mişcării de contestare de după controversata sa realegere în funcţie în august 2020.

Autorităţile americane au avertizat în 26 ianuarie regimul de la Minsk cu consecinţe grave dacă va permite ca teritoriul belarus să fie utilizat de trupele ruse pentru o invazie în Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here