Le Figaro vorbește despre instalarea unei dictaturi în Serbia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, niciodată nu s-a oprit din campania electorală, iar gestionarea crizei de coronavirus a fost o ocazie pentru a se prezenta drept „salvatorul” națiunii, comentează cotidianul francez Le Figaro, potrivit Rador.

În Serbia s-au instituit cele mai radicale măsuri și o interdicție totală de circulație, și aceasta fără consultarea Parlamentului, iar Vucic și-a „continuat campania prezentându-se drept salvatorul națiunii. Și-a promovat politica la conferințele de presă, organizate aproape în fiecare zi”, apreciază Le Figaro, amintind că la 7 aprilie, liderul de la Belgrad a declarat că dacă este nevoie „se va sui în avion și va aduce ventilatoare”.

„Prezența sa la predarea ventilatoarelor, apelurile telefonice către pacienți, exprimarea mulțumirii cu lacrimi în ochi către «fratele» chinez sau «prietenul» din Emiratele Arabe Unite – toate acestea sunt parte a sistemului de comunicare care a fost introdus de el de când a ajuns la putere, el fiind liderul incontestabil, tatăl națiunii. El este consultat în orice problemă și el decide totul”, a declarat academicianul sârb Dušan Teodorović, citat de cotidianul francez.

CITIȚI ȘI: Economia Chinei, într-o situație mai gravă decât pare. Impactul real al Covid-19, șocul șomajului și cât de vulnerabil era Beijingul când a început criza

Le Figaro amintește cazurile jurnaliștilor care la conferințele de presă au pus „destule întrebări incomode” și apoi decizia lui Vucic de a face declarații de presă și nu conferințe de presă.

De asemenea, Le Figaro amintește și de amenințările primite de jurnalista săptămânalului Vreme, Jovana Gligorijevic, de arestarea ziaristei Ana Lalic din Novi Sad și a Tatianei Lazarevic de la KoSSev, singurul portal independent de știri din nordul Kosovo.

Cotidianul francez relatează despre protestele zgomotoase prin care cetățenii Serbiei ridică vocea împotriva dictaturii (la ora 20.00 sunt aplaudate cadrele medicale, iar la 20.05 se huiduie, se dă muzica la maxim și se lansează petarde – n.r.), dar și despre răspunsul la aceste proteste (aprindere de torțe și insulte aduse opoziției 0 n.r.) organizat de tinerii suporteri ai echipelor de fotbal, care se află sub controlul puterii.

„Simțind creșterea nemulțumirii cetățenilor, președintele Vucic a convocat alegerile parlamentare și locale pentru 21 iunie și în ultimele zile s-a grăbit să relaxeze măsurile luate în timpul stării de urgență”, comentează Le Figaro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here