„Mulțumim, frate Xi!” Capitala Serbiei, împânzită de panouri pro-China. Dar nu e vorba doar despre banii Beijingului

Serbia, cel mai puternic stat din Balcanii de Vest, a devenit în ultimii ani o veritabilă colonie a Chinei. Iar elita politică de la Belgrad nu dă înapoi când vine vorba de a-și manifesta supunerea față de banii lichizi ai Partidului Comunist Chinez.

Satelizarea investițională chineză din Serbia a primit de curând o „coroană” pe măsură. Străzile din Belgrad s-au umplut de afișe elogioase cu președintele chinez Xi Jinping, însoțite de mesajul: „Mulțumim, frate Xi”.

Panourile din capitala Serbiei fac referire la ajutoarele sanitare oferite de Beijing pe fondul pandemiei de Covid-19.

Osanalele sunt în tandem cu prezența economică de 10 miliarde de dolari a Chinei în industria de armament și în cea siderurgică din fostul stat iugoslav.

Cea mai lungă ședere a experților chinezi

La începutut lunii, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, cu care a avut convorbiri despre „lupta cu coronavirusul și despre rezultatele luptei comune împotriva epidemiei de coronavirus din Serbia și asistența pe care China a acordat-o țării noastre”.

După întrevedere, experții chinezi au precizat că au rămas în Serbia timp de șase săptămâni, ceea ce reprezintă cea mai lungă ședere a medicilor chinezi într-o țară.

„Nicăieri nu au mai rămas atât de multe pentru a ajuta, atât epidemiologic, cât și psihologic, ca să știm că nu suntem singuri”, a declarat președintele Serbiei.

Cei mai importanți șase experți chinezi care au luptat la Wuhan împotriva bolii COVID-19, au ajuns în Serbia pe 21 martie, atunci când a fost expediat din China şi primul contingent de materiale și echipamente medicale.

În timpul șederii lor, experții chinezi au vizitat spitalele Covid-19 și le-au împărtășit colegilor sârbi experiențele lor în prevenirea și combaterea epidemiei și au asistat la demararea Laboratorului Fire Eye din Centrul Clinic din Serbia, care este o donație din China.

Avertismentul fostului șef al Forțelor SUA în Europa

Fostul comandant-șef al Forțelor SUA în Europa, generalul Ben Hodges a avertizat recent că SUA și Uniunea Europeană ar trebui să ofere curând Serbiei opțiuni concrete pentru o integrare accelerată cu Occidentul, altfel, susţine acesta, vidul care se întinde tot mai mult îl vor umple China și Rusia.

Hodges şi expertul pentru Europa de la Universitatea Johns Hopkins, Daniel Hamilton, sunt de acord că integrarea euroatlantică este cea mai bună opțiune strategică pentru toate țările din Balcanii de Vest, în special pentru Serbia.

Hamilton a declarat pentru postul Vocea Americii că aderarea la Uniune este, în primul rând, un atu coerent, o prioritate pentru securitate colectivă și un atu diplomatic și este esențială şi pentru viitorul economic al Serbiei.

Factorul Kosovo

Acesta a menţionat că Uniunea Europeană oferă „de o sută de ori mai mult sprijin material Serbiei decât cel oferit de China și Rusia” și că cooperarea Serbiei cu China are legătură exclusiv cu problema Kosovo, deoarece această țară nu susține independența Kosovo și votul ei în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite poate fi crucial.

Acesta susține, de asemenea, că investițiile Chinei, precum și alte forme de cooperare economică cu Serbia sunt minime, „în ciuda exagerărilor mediatice și politice pe această temă”.

„Contraproductivă este şi lentoarea oficialilor de la Bruxelles, dar și a SUA în informarea cu privire la cantitatea și calitatea sprijinului financiar sistematic pe termen lung și a altor suporturi acordate regiunii. Serbia probabil că nici nu are cunoştinţă despre suma fondurilor occidentale investite în ultimii ani”, a precizat Hamilton.

Ben Hodges a solicitat o mai mare coordonare a eforturilor SUA și UE pentru a se obține condiții adecvate pentru continuarea negocierilor dintre Belgrad şi Pristina și a reiterat că este necesară eliminarea tuturor factorilor de presiune asupra liderilor sârbi și kosovari, care încearcă să ajungă la un acord final.

„Era vorba despre deschiderea unui spațiu în care ambele părţi ar fi ferite de presiunea constantă a factorilor externi și a diferitelor grupuri și personalități interne, inclusiv de oficiali ai bisericii. Este destul de clar că Kremlinul nu dorește să se ajungă la niciun acord, şi la nicio soluție pe care cele două părți le-ar putea conveni singure”, consideră Hodges.

Totodată, Hodges subliniază, că o cooperare deplină între SUA și UE pe această temă ar duce, în primul rând, la stoparea eforturilor Moscovei și Beijingului de a împiedica stabilizarea nu numai a Serbiei și a Kosovo, ci şi a regiunii mai extinse din Balcanii de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here