Lege promulgată: Zborurile aeriene NATO, exceptate de la plata tarifelor

Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian. Prin actul normativ zborurile militare ale statelor membre NATO sunt exceptate de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau aeroportuare, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri şi tratate bilaterale sau multilaterale, transmite News.ro.

Legea promulgată are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 21/2020, intervenţiile legislative vizând, în principal, exceptarea de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană şi a tarifelor aeroportuare de pasager, securitate, dezvoltare, tranzit, transfer, aterizare, staţionare şi iluminat a zborurilor militare efectuate de aeronavele unui stat membru al NATO, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale în acest sens între România şi statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

De asemenea, actul normative introduce unele dispoziţii prin care să fie acoperite situaţiile în care anumite zboruri vor face obiectul scutirii de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană sau aeroportuare, în baza unor tratate la care România este parte. In acest fel, se creează cadrul legal pentru respectarea unor viitoare angajamente pe care România şi le-ar putea asuma prin tratate internaţionale, în ceea ce priveşte scutirea unor categorii de zboruri de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau a celor aeroportuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here