Liberalul Alexandru Muraru cere excluderea din PNL a trei consilieri din Sectorul 2, după ce au votat alături de PSD şi AUR împotriva desfiinţării bustului lui Mircea Vulcănescu

Foto:. Inquam Photos / Bogdan Buda

Deputatul liberal Alexandru Muraru cere excluderea din partid a trei consilieri PNL din Sectorul 2, după ce aceştia au votat în şedinţa de consiliu împotriva desfiinţării bustului lui Mircea Vulcănescu, condamnat în anul 1948 pentru crime de război pentru participarea la guvernarea mareşalului Ion Antonescu. Totodată, deputatul Alexandru Muraru acuză ”cârdăşia dintre PSD şi AUR când e vorba de naţionalismul antisemit”, transmite News.ro.

Liberalul Alexandru Muraru a scris marţi pe Facebook că proiectul de hotărâre privind începerea procedurilor pentru desfiinţarea bustului lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sfântul Ştefan al Capitalei a fost respins în şedinţa Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 din data de 28 decembrie 2022.

Muraru susţine că, potrivit unei decizii a Justiţiei din 1948, Mircea Vulcănescu (1904-1952) a fost condamnat pentru crime de război pentru participarea la guvernarea pro-nazistă a mareşalului Ion Antonescu.

Deputatul liberal consideră că autorităţile publice sunt obligate să ia măsuri pentru îndepărtarea din locuri publice a statuilor care înfăţişează persoane vinovate de crime de genocid, contra umanităţii şi crime de război. ”Ceea ce s-a petrecut în organismul legal deliberativ al unei instituţii publice româneşti – Consiliul Local al Primăriei Sectorului 2 – este, din păcate, grăitor pentru felul în care instituţiile şi oamenii politici de la noi respectă legea. Acest episod ne arată că, în ciuda unor eforturi semnificative făcute în ultimii 20 de ani, România mai are de străbătut un drum lung până într-acolo încât respectarea statului de drept să nu mai fie o simplă opţiune, ci o obligaţie constituţională”, afirmă deputatul Alexandru Muraru.

El acuză faptul că înaintea şedinţei de Consiliu, consilierii locali au fost supuşi la presiuni de către membri şi simpatizanţi AUR. ”Simion, Şoşoacă, Chelaru ş.a. – nefrecventabilii politicii româneşti, ţinuţi la uşile ambasadelor occidentale, neprimiţi în statele europene, dar flataţi şi desfătaţi de Ambasada Rusiei – protestează zgomotos, fac lanţ uman, iar mulţi dintre oamenii politici se arată dispuşi să le accepte ceea ce e mai hidos într-o democraţie: falsul grotesc şi manipularea ordinară. Şi iată cum indigeştii politicii noastre domină gălăgios, iarăşi, temele sensibile din spaţiul public, demonstrând, în definitiv, că o parte din societate refuză încă să asume propriul trecut, în vreme ce o parte dintre oamenii politici consideră că, pactizând pentru moment cu extremiştii, împacă astfel şi capra, şi varza, cum s-ar spune”, a declarat Alexandru Muraru.

Liberalul Muraru precizează că ”la indicaţiile senatoarei Dianei Şoşoacă şi a deputatului AUR Mircia Chelaru (ultranaţionalist cunoscut, infractor – condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie), consilierii PSD au votat împotriva respectării legii (abţinere înseamnă vot contra!) şi l-au sabotat inclusiv pe prefectul capitalei, Toni Greblă (membru PSD) care ceruse măsuri pentru îndepărtarea bustului şi intrarea în legalitate”. Deputatul PNL susţine că atmosfera şedinţei de Consiliu Local a fost ”o întoarcere desăvârşită în timp”, iar votul a fost unul împotriva aplicării legii. ”Aşa arată cârdăşia dintre PSD şi AUR când e vorba de naţionalismul antisemit. Mutând termenii discuţiei pe terenul unei false dezbateri, respectiv întinarea memoriei unei victime a comunismului şi invaliditatea unei decizii a unei instanţe comuniste, consilierii PSD şi simpatizanţii AUR, sub conducerea informală a cuplului Şoşoacă – Chelaru, au închis ochii în faţa evidenţelor care arată limpede că prezenţa bustului în spaţiul public este ilegală. În schimb, majoritatea consilierilor PNL şi USR au votat pentru respectarea legii dar insuficient, întrucât abţinerile şi voturile împotriva s-au consemnat, de fapt, împreună, întru respingerea proiectului de hotărâre pentru îndepărtarea bustului”, a scris Alexandru Muraru.

Deputatul Muraru adaugă că şi în PNL au fost trei consilieri care au votat alături de PSD şi AUR, el considerând că aceştia trebuie excluşi din partid.

”Nu doar în PSD există culpe şi complicităţi. Inclusiv PNL, partidul meu, are oameni care nu mai pot face parte din rândurile sale întrucât, votând şi achiesând cot la cot cu extremiştii la o decizie de încălcare a legii, ei trivializează eforturile PNL şi pângăresc istoria traumatică a acestei formaţiuni politice în tentativa de a se opune regimurilor antidemocratice. Când trei consilieri locali (dintre care un viceprimar) sabotează hotărârile Parlamentului şi ale Guvernului, ignorând angajamentele strategice ale României, şi deciziile ierarhice, ale preşedintelui PNL sector 2, fostul ministru, Monica Anisie, sau ale preşedintelui PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, acceptând în schimb sfatul şi porunca Dianei Şoşoacă, locul lor nu mai este în Partidul Naţional Liberal. Încălcând decizia Biroului Local PNL, cei trei – toţi cu antecedente de traseism sau de combinatorism politic (via Forţa Dreptei, UNPR, PSD) şi genuflexiuni politice repetate –, sunt un caz limpede de excludere din partid. Prin comportamentul lor, ei sunt parte din aerul irespirabil impregnat de ultranaţionalism, de revizionism, de ocultare a istoriei naţionale, atât de prezente, din păcate, în partidele româneşti. Ei trebuie excluşi imediat, pentru că altfel PNL riscă să fie confundat cu interpretarea selectivă a legilor şi minimalizarea statului de drept”, a afirmat deputatul PNL, Alexandru Muraru. De asemenea, Muraru solicită o reacţie a conducerii PSD în acest caz. ”Faptul că PSD nu are o reacţie la nivelul conducerii ridică numeroase semne de întrebare asupra panteonului valorilor care domină social-democraţii români astăzi. De asemenea, acest episod ne arată ce s-ar putea întâmpla în 2023 şi 2024, când complicitatea cu AUR ar putea lua diferite forme, naţionaliştii putând fi utilizaţi pentru consolidarea PSD”, adaugă deputatul PNL Alexandru Muraru.

VIDEO | Iohannis: Să învăţăm să transformăm fiecare criză într-o oportunitate pentru a deveni o naţiune mai bună şi mai puternică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here