O nouă victorie conservatoare se profilează în Polonia

Sursa: Facebook

Partidul Lege și Justiție (PiS) face campanie pentru măsurile sale sociale și promite să dubleze salariul minim, în timp ce stigmatizează comunitatea LGBT. Sondajele prognozează o victorie detaşată în fața liberalilor și a stângii, scrie Liberation.

Decalajul este deja considerabil. Cu patru săptămâni înainte de alegerile legislative din Polonia, pe 13 octombrie, 22 de puncte separă în sondaje partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, 48%) de opozanții săi liberali din Coaliția Civică (KO, 26%). La putere din 2015, PiS nu a cunoscut niciodată o scădere a popularității. Nici reforma extrem de controversată a dreptului la avort și nici subminarea independenței sistemului judiciar – care au determinat Uniunea Europeană, în decembrie 2017, să declanșeze articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) împotriva Poloniei, care ar putea priva țara de dreptul său de vot în Consiliu – nu l-au slăbit pe scena internă.

Pentru această campanie, partidul se bazează din nou pe forţa sa din ultimii cinci ani: economia. În acest domeniu, bilanțul său este excelent, deși parțial se datorează circumstanțelor și măsurilor favorabile instituite de liberali înainte de 2015. Șomajul este cel mai scăzut nivel de la sfârșitul comunismului, salariile s-au mărit, iar creșterea a înregistrat o medie de 4% anual începând din 2015. Guvernul a elaborat și un pachet de ajutoare sociale, care vizează inima electoratului său. Pensionarii au dreptul la a treisprezecea lună de pensie, familiile din programul 500+ primesc un ajutor lunar de la nașterea unui al doilea copil. „Aceste măsuri sunt în slujba unei viziuni conservatoare a societății, care evidențiază familia”, spune Frédéric Zalewski, lector la Universitatea Paris-Nanterre. Dar, de asemenea, ele răspund la tensiunile sociale care au fost deosebit de mari în 2015, alimentate de o criză de inegalităţi. PiS a reușit să pună un diagnostic social corect și să ofere un răspuns care să corespundă pozițiilor sale ideologice”.

Conștienți de puterea lor, naționalist-conservatorii au mai adăugat un atu în abordarea alegerilor. O scutire de impozit a fost decretată pentru cei sub 26 de ani, iar programul 500+ a fost extins la toate familiile. Recent, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a promis chiar că va dubla salariul minim până în 2023, dacă partidul său va câștiga din nou alegerile legislative. Aceasta ar face proporţional din această ţară una cu un nivel de trai ridicat printre statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în timp ce Polonia se bazase până acum pe o forță de muncă ieftină pentru a se dezvolta. Pe de altă parte, liberalilor le este greu să se alinieze, mai ales că au prezis că PiS se va prăbuși economic în cazul aplicării programului său social.

Totuşi, aceste măsuri au dezavantajul lor. Ele sunt manipulate de partidul de la putere, care nu a ezitat la convenția sa din 7 septembrie să aducă pe scenă un om extrem de recunoscător pentru implementarea acestor ajutoare care i-ar permite să-și cumpere o casă. S-a dovedit că acesta era în realitate vicepreședintele unei bănci, plătit mai mult decât dublul salariului minim. Și dincolo de aceste stagii electorale, ajutoarele sociale ale PiS rămân mai degrabă cheltuieli de compensare decât de dezvoltare a serviciilor publice. Salariile mici ale funcționarilor publici stagnează, lucru care a provocat o grevă fără precedent a cadrelor didactice în această primăvară. Politica socială vizează mai puțin la emanciparea indivizilor decât sprijinirea familiilor tradiționale. Măsurile votate de PiS tind să înghețe femeile în rolul mamelor care stau acasă, inclusiv prin reforma vârstei de pensionare, redusă de la 67 la 65 de ani pentru bărbați și la 60 de ani pentru femei.

Într-o Polonie în care influența Bisericii Catolice este încă semnificativă, PiS nu ezită să-și evidențieze pozițiile ultra-conservatoare în chestiuni sociale. De la atacul asupra unei parade gay comis de grupări naționaliste din Bialystok, în iulie, membrii partidului atacă aproape zilnic comunitatea LGBT. Pentru guvernatorul provinciei Lublin, „ideologia LGBT are aceleași rădăcini ca și comunismul, este exact același totalitarism”. „Trebuie să o înțelegem, altfel vom ceda în faţa ei așa cum a făcut deja Occidentul”.

Această asimilare este larg răspândită după un discurs al Arhiepiscopului de Cracovia, comparând „ciuma curcubeului” cu „ciuma roșie”. Ea permite PiS să înfățișeze persoane LGBT și pe susținătorii lor ca pe nişte agenți care promovează valorile occidentale, care ar dori să atace „identitatea poloneză” . De asemenea, partidul a folosit această campanie de demonizare pentru a revigora Biserica Catolică, zguduită de un scandal pedofil dezvăluit într-un documentar, în primăvară. La marea întâlnire din weekendul trecut, Kaczynski a insistat că „fiecare bun polonez ar trebui să cunoască rolul Bisericii Catolice sau să se afunde în nihilism”.

„Alegerea PiS de a face campanie pe aceste probleme îi enervează în special pe adversarii săi”, relevă Cédric Pellen, lector la Universitatea din Strasbourg. Coaliția Cvică nu este foarte în largul său cu aceste probleme, deoarece liberalismul său este mai mult economic decât social”. O strategie de plată: într-o criză de conducere de la plecarea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European în 2014, liberalii acoperă aproximativ 25% în sondaje. Stânga reunită în coaliția Lewica este de așteptat să revină în parlament, dar rămâne mult în urmă cu 14% din intențiile de vot.

„PiS suscită o mulțime de respingeri, dar își mobilizează electoratul mai bine decât opoziția, care are dificultăți în a propune un discurs coerent pe problema socială. Primul partid din Polonia este abținerea [49% la alegerile legislative din 2015]”, aminteşte Cédric Pellen. „În acest context, partidul care câștigă alegerile este cel care îşi mobilizează cel mai mult nucleul dur. Acest lucru favorizează campaniile radicale”. Pentru a le permite deputaţilor săi să i se dedice pe deplin, guvernul a suspendat Camera inferioară a Parlamentului pe 11 septembrie. Prin urmare, aceasta nu se va reuni înainte de alegerile din 13 octombrie, unde o victorie conservatoare pare deja bine trasată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here