Șeful NATO se duce la Paris ca să „înțeleagă mai bine” ce-a vrut să spună Macron cu „moartea cerebrală” a Alianței

Jens Stoltenberg. Foto: Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că se va duce „săptămâna viitoare” la Paris pentru a se întâlni cu Emmanuel Macron ca să „înţeleagă mai bine” criticile preşedintelui francez, care a apreciat că Alianţa este în stare de „moarte cerebrală”, transmite Le Vif.

„Mă duc la Paris săptămâna viitoare să discut cu preşedintele Macron, ca să înţeleg mai bine mesajul lui şi motivele din spatele criticilor sale, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Când avem divergenţe, cel mai bine este să vorbim despre ele”, a subliniat el.

Şeful statului francez a apreciat că NATO este în stare de „moarte cerebrală” după ce a denunţat lipsa de coordonare între Statele Unite aliaţii săi şi decizia Turciei de a face o operaţiune unilaterală în nord-estul Siriei unde erau poziţionaţi militari francezi angajaţi în lupta contra organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Jens Stoltenberg a respins criticile privind lipsa unei consultări politice pe chestiunile strategice.

„NATO discută tot timpul chestiunile de importanţă strategică. O facem la fiecare întâlnire”, a afirmat el. „Dar noi suntem o alianţă de 29 de ţări şi avem uneori dezacorduri privind abordarea ce trebuie adoptată”, a subliniat el.

Reproşurile formulate de Franţa vor fi discutate miercuri de miniştrii afacerilor externe din NATO la întâlnirea lor pregătitoare pentru summitul de la Londra din 3 şi 4 decembrie, a arătat el.

„Am avut adesea divergenţe”, a adăugat el, amintind criza canalului de Suez din 1956 şi războiul din Irak începând din 2003, „dar le-am depăşit întotdeauna”.

„Trebuie să întărim alianţa, nu s-o slăbim”, a insistat el. „Uniune Europeană nu poate înlocui NATO. Securitatea Europei depinde de legătura transatlantică. Dacă îndepărtăm Statele Unite din NATO, divizăm Uniunea Europeană şi o slăbim”, a avertizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here