Liga Studenților (LS Iași) îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universitățîi „Alexandru Ioan Cuza” din Iași după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauza fostului procuror-șef al DNA, Laura Kovesi, potrivit unui comunicat al LS Iași.

CEDO a constatat că întreagă procedura de revocare a fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a încălcat art. 6 alin. (1) și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil și libertatea de exprimare.

„Judecătorii Curții au arătat în mod clar faptul că prodecura de revocare din funcție, inițiată de către Tudorel Toader că ministru al Justiției, a adus atingere independenței procurorilor prin imixtiunea factorului politic, cu scopul de a îngreuna cercetările în cazul unor persoane cu funcții publice și că nu s-au adus dovezi privind managementul defectuos al DNA.

Amintim faptul că, în mod neobișnuit, Tudorel Toader a fost reprezentantul Guvernului în față Curțîi Constituționale la momentul respectiv, adică în față foștilor săi colegi judecători, țînând în mod personal să susțină punctul de vedere pe care l-a formulat în numele executivului”, arată LS Iași, în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, în tot acest timp, de la publicarea raportului privind activitatea Laurei Kovesi, până la revocarea ei, „Tudorel Toader s-a bazat pe aparență legalitate a raportului pe care l-a redactat, precum și pe decizia Curțîi Constituționale a României care l-a obligat în mod eronat pe Președintele Klaus Iohannis să emită decretul de revocare din funcție”, „pentru a credita ideea falsă că demersul sau ar fi fost fundamentat pe lege și convenții și că nu ar fi existat nicio imixtiune a să, că reprezentant al Executivului, în activitatea procurorilor”.

„Nu doar Tudorel Toader, ci toți actorii responsabili de condamnarea dura suferită de România la CEDO să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute! În vara anului 2018 studenților și absolvenților facultăților de drept, precum și tinerilor judecători și procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu va implicați prea mult, nu flamanziti și nu însetați după dreptate pentru că sistemul își va pune cizma peste grumazul vostru.

Acum CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apară de ingerințe politice, oferind tinerei generații de juriști șansă să contribuie nestingherită la așezarea legilor și justiției românești pe temelia principiilor de drept, a drepturilor naturale – fundamentale și a respectului față de români”, a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare – Liga Studenților (LS IAȘI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here