Lipsa zăpezii din Franța perturbă mai multe evenimente montane

Vremea blândă şi lipsa zăpezii de pe vârfurile muntoase din Franţa perturbă organizarea mai multor competiţii şi evenimente, care au trebuit amânate sau chiar anulate, relatează AFP, citată de Agerpres.

De la mijlocul lunii decembrie, vremea excepţional de blândă însoţită de ploi a topit zăpada, forţând mai multe staţiuni să-şi închidă pârtiile de schi.

Potrivit organizaţiei Domaines skiables de France (DSF), care reprezintă operatorii celor 250 de staţiuni de schi franceze, 45% din pârtii erau deschise pe 5 ianuarie. Doar staţiunile situate la mare altitudine, în special în Savoia sau în Alpii de Sud, reuşesc să-şi menţină majoritatea domeniilor schiabile deschise.

Aceste condiţii meteorologice au cauzat anularea anumitor competiţii, precum etapa a IV-a a E-Trophée Andros, programată la Tignes (Savoia) pe 13 şi 14 ianuarie. „Dezgheţul din ultimele săptămâni şi prognoza meteo pentru următoarele zile cu absenţa frigului extrem precum şi revenirea zăpezii abundente săptămâna viitoare nu sunt favorabile pregătirii circuitului (situat la o altitudine de 1.550 de metri, n. red)”, au explicat organizatorii într-un comunicat.

La Ain, este cea de-a 39-a ediţie a cursei de câini de sanie Retordica, care a trebuit sa fie anulată din cauza „lipsei zăpezii la începutul sezonului”, a indicat Federaţia franceză de pulka şi de sănii cu câini.

În Haute-Savoie, evenimentul de la Cupa Mondială de telemark din Les Contamines nu se poate desfăşura la datele programate, de la 7 la 9 ianuarie. Organizatorii au în vedere o amânare pentru luna februarie.

La rândul ei, cursa internaţională de câini de sanie La Grande Odyssée VVF va avea un start bun în acest weekend în Haute-Savoie, dar organizatorii vor trebui să adapteze traseul acestei cea de-a 19-a ediţii programată până la 19 ianuarie.

„Prima etapă poate fi anulată, nu ştim încă, dar partea sportivă se va desfăşura, am mutat-o de la La Chapelle d’Abondance la Chatel, în aceeaşi zonă, dar la o altitudine mai mare”, a explicat pentru AFP Annabel Kam, preşedinta competiţiei.

La sfârşitul lunii decembrie, etapa a doua a Cupei Franţei de schi fond, programată iniţial la Méaudre (Isere), a fost mutată la Arvieux (Hautes-Alpes), unde stratul de zăpadă este mai mare.

Situaţia este similară şi în Pirinei, unde etapa Cupei Mondiale de schi freestyle de la Font-Romeu (Pirineii Orientali) a fost amânată.

Împătimiţii muntelui însă îşi păstrează optimismul pentru restul sezonului, o scădere a temperaturilor, precum şi precipitaţii – de data aceasta zăpadă – fiind aşteptate în zilele şi săptămânile următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here