Lituania este „pregătită” în cazul în care Rusia o deconectează de la reţeaua electrică regională

Lituania este pregătită în cazul în care Rusia o va deconecta de la reţeaua electrică regională ca măsură de represalii pentru decizia de a interzice transporturile feroviare ale unor mărfuri ruseşti către exclava rusă Kaliningrad. În schimb, nu este aşteptată nicio confruntare militară, având în vedere că Lituania este membru NATO, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda pentru Reuters, citată de News.ro.

Liderul lituanian a oferit interviul după ce Kremlinul a avertizat, marţi, Lituania că Moscova va răspunde interdicţiei  tranzitului de mărfuri sancţionate de UE către Kaliningrad în aşa fel încât cetăţenii statului baltic să resimtă durerea.

”Suntem gata şi suntem pregătiţi pentru acţiuni neprietenoase din partea Rusiei (ca răspuns), cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (reţeaua electrică) sau altele”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda în interviul de miercuri.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul său către şi dinspre Kaliningrad, invocând respectarea sancţiunilor impuse de UE. Kaliningrad este o exclavă cuprinsă între Polonia şi Lituania, state membre NATO, şi aprovizionate prin intermediul căii ferate pe teritoriul Lituaniei.

Lituania a închis, vineri, ruta pentru transportul oţelului şi altor metale feroase din Rusia, pe motiv că trebuie să procedeze astfel în temeiul sancţiunilor UE care au intrat în vigoare în ziua respectivă.

La 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia depind în continuare de Rusia pentru surse stabile de energie. Cu toate acestea, Lituania a instalat echipamente pe reţeaua sa electrică cu Polonia anul trecut pentru a se conecta rapid la reţeaua europeană continentală în cazul în care Rusia întrerupe fluxul de energie electrică, provocând întreruperi de curent.

Un proiect finanţat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro îşi propune să deconecteze statele baltice de la reţeaua electrică comună cu Rusia şi Belarus în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat al Europei continentale.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a promis marţi represalii care ”vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei”, în timp ce reprezentantul superior al UE la Moscova a cerut Rusiei să se abţină de la ”paşi şi retorică de tensionare” a situaţiei.

”Nu cred că Rusia ne va provoca în sens militar, pentru că suntem membru NATO”, a subliniat Nauseda.

El a spus că va aduce în discuţie conflictul la summitul NATO de săptămâna viitoare, când alianţa va evalua dacă să suplimenteze numărul trupelor în statele membre cele mai apropiate Rusiei, precum ţările baltice.

”Nu ar fi o greşeală să folosim acest exemplu (impas) pentru a ilustra ce reprezintă cu adevărat Rusia şi ce metode şi ameninţări foloseşte pentru a-şi rezolva problemele. S-ar putea să-i liniştească pe cei care spun că trebuie să ajutăm Rusia să-şi salveze onoarea – în timp ce ne ameninţă într-o manieră îndrăzneaţă”, a adăugat el.

Nauseda a mai spus că Lituania a simţit solidaritatea altor state UE în acest context şi va extinde lista de bunuri cărora va interzice accesul în Kaliningrad, pe măsură ce sunt aplicate sancţiunile UE.

”Simţim sprijinul Uniunii Europene, pentru că aceasta este o decizie luată de Uniunea Europeană”, a evocat liderul lituanian.

”Aşteptăm cu nerăbdare implementarea următoarelor etape ale sancţiunilor şi ar fi foarte bine ca Comisia Europeană să explice conţinutul lor autorităţilor ruse. Ar putea înlătura unele dintre tensiunile actuale, care nu sunt nici în interesul Uniunii Europene, nici al Rusiei”, a continuat şeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here