Liviu Avram explică de ce infractorii vor beneficia de recursul compensatoriu și după anularea legii

Foto: Octav Ganea/Inquam

De prevederile legii recursului compensatoriu vor continua să beneficie toți infractorii aflați acum în pușcării, susține jurnalistul Liviu Avram, care face trimitere la implicațiile unei decizii a Curții Constituționale.

Postarea integrală a lui Liviu Avram:

Nu că vreau să vă stric ziua, dar ar trebui să știți exact cum stau lucrurile cu anularea legii privind recursul compensatoriu și ce așteptări rezonabile trebuie să aveți:

Dacă mâine se anulează legea asta, în continuare vor putea beneficia de prevederile ei toți cei care acum sunt în închisoare și stau în „condiții necorespunzătoare”, așa cum au fost acestea stabilite de Ciordache&Nicolicea – adică aproape toată populația penitenciară. Chiar dacă va fi anulată, legea va avea în continuare efecte până „se epuizează” actuala populație penitenciară.

Nu vor mai beneficia de recursul compensatoriu doar cei care urmează să intre la închisoare după anularea legii. Și asta pentru că CCR a stabilit că prin „lege penală mai favorabilă” (care se aplică și retroactiv) se înțelege nu doar Codul penal, ci și Codul de provcedură penală și legile de executare a pedepselor. Iar recursul compensatoriu a fost introdus în legea de executare a pedepselor.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here