Turcia așteaptă scuzele Franței, după ancheta NATO

Sursa: Facebook

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat joi că Anakara aşteaptă ca Franţa să prezinte scuze în urma ”falselor acuzaţii” referitoare la un incident naval, luna trecută, între fregata franceză Le Courbet şi bastimente turce, între care trei fregate, relatează Reuters, preluat de News.ro.

O anchetă efectuată de NATO nu a coroborat versiunea prezentată de Paris, a subliniat şeful diplomaţiei turce.

Franţa acuză că bastimente turce au ”iluminat” în trei rânduri ”cu radarele lor de tir” fregata Le Courbet, la 10 iunie, în estul Mării Mediterane.

Bastimentul francez încerca să verifice – în cadrul Misiunii NATO de supraveghere Sea Guardian – un vapor turc, care naviga cu transponderul oprit şi care refuza să comunice portul de destinaţie, dacă transporta armament către Libia.

Parisul acuză Ankara – în pofida faptului că ambele ţări fac parte din NATO – de faptul că nu-şi respctă angajamentele asumate cu privire la Libia.

Franţa a hotărât să-şi suspende temporar partciparea la misiunile de supraveghere ale NATO în estul Mării Mediterane, până când obţine clarificări de la Alianţa Nord-Atlantică cu privire la respectarea embargoului ONU asupra armamentului impus Libiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here