Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, joi, contestația la executare formulată de Liviu Dragnea. Fostul lider al PSD rămâne în pușcărie.

Decizia nu este definitivă, iar Liviu Dragnea poate face contestație tot la instanța supremă.

Fostul lider al PSD a fost dus joi dimineață la sediul instanței supreme, unde s-a dezbătut contestația la executare.

Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanța cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Dragnea în față instanței.

La ieșirea din sala de judecată, întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a spus: „Prețul era România!”.

Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentința penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsa privativă de libertate și pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentințe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latura penală) a fost pronunțată de un complet nelegal constituit, adică de o instanța care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în contestația depusă la ICCJ de către avocații lui Dragnea.

Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuție temeinică și/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea să imediată, că urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o împiedicare la executare”, se mai arată în cererea către instanța.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu și nici nu au prestat vreuna dintre activitățile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfășurându-și de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.

Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze și să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influență pe care o avea în calitate de președinte al CJ Teleorman, că Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica să fie menținute în funcție la DGASPC Teleorman.

Fostul lider al PSD a contestat decizia de condamnare prin introducerea unor cai extraordinare de atac – contestația în anulare și recursul în casație, care au fost respinse de instanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here