Liz Cheney, reprezentanta republicanilor anti-Trump, pierde alegerile primare în faţa unei protejate a miliardarului

Sursa: Wikipedia

Parlamentara Liz Cheney, reprezentanta republicanilor anti-Trump, s-a angajat marţi, după ce a pierdut alegerile primare în faţa unei protejate a miliardarului, să facă ”tot ce este necesar” astfel încât fostul preşedinte să nu mai ajungă niciodată la Casa Albă, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Voi face tot ce este necesar pentru a mă asigura că Donald Trump nu se va mai apropia niciodată de Biroul Oval”, a spus parlamentara în vârstă de 56 de ani din Wyoming, un stat foarte conservator, a cărui reprezentantă era din 2017.

Cheney a fost unul dintre principalii inamici ai miliardarului republican de când a îndrăznit să se alăture comisiei parlamentare care investighează rolul lui Trump în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney chiar co-prezidează acest grup de aleşi, care consideră că Donald Trump ”nu şi-a îndeplinit datoria” în timpul atacului organizat de susţinătorii săi, menit să împiedice certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

Donald Trump, care cochetează deschis cu posibilitatea unei noi candidaturi la preşedinţie în 2024, denunţă constant activitităţile acestei comisii, pe care o descrie drept o ”vânătoare de vrăjitoare”. Prin urmare, el şi-a acordat sprijinului rivalei lui Cheney, Harriet Hageman, o avocată în vârstă de 59 de ani, alături de care a făcut în campanie la sfârşitul lunii mai.

Astfel, învestitura republicană în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor va merge, aşadar, către protejata lui Trump, consolidând şi mai mult influenţa fostului preşedinte asupra Partidului Republican, în pofida numeroaselor anchete deschise împotriva sa.

Fostul mogul imobiliar a salutat imediat înfrângerea lui Liz Cheney.

”Ar trebui să-i fie ruşine de propria persoană, de felul în care a acţionat. Acum, poate cădea în sfârşit în uitare politică”, a scris Trump pe reţeaua sa socială, Truth Social.

În Wyoming, stat care a votat peste 70% pentru Donald Trump la ultimele alegeri prezidenţiale, candidata Harriet Hageman susţine în special teoria transmisă de clanul Trump, potrivit căreia alegerile din 2020 ”i-au fost furate” fostului preşedinte, în pofida dovezilor numeroase care demonstrează contrariul.

La rândul ei, Liz Cheney, care a votat pentru demiterea lui Donald Trump, încearcă de mai bine de un an să demonteze această teză, la care încă aderă milioane de ”trumpişti” (n.r. susţinători ai miliardarului).

De când îl investighează pe Donald Trump şi anturajul său, Cheney a fost ţinta unei serii de ameninţări cu moartea şi nu mai călătoreşte fără să fie escortată de poliţie.

În statul său, primul care a acordat femeilor dreptul la vot în 1869, parlamentara a fost nevoită să conducă un fel de campanie fantomă, fără mitinguri electorale sau evenimente publice.

Ea a fost excomunicată şi de Partidul Republican din Wyoming, al cărui lider a participat el însuşi la demonstraţiile din ziua asaltului de la Capitoliu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here