Lloyd Austin: Numărul victimelor din Gaza este ”mult prea mare”

Sursa foto: Wikimedia Commons

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a cerut vineri Israelului să protejeze mai bine populaţia civilă din Fâşia Gaza în timpul operaţiunii de neutralizare a mişcării palestiniene Hamas, începută în octombrie, transmite DPA, citată de Agerpres.

”Numărul victimelor este mult prea mare”, a afirmat Austin, care participă la o reuniune a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles.

”I-am abordat pe omologii mei într-o serie de ocazii şi îi încurajez să fie mai precişi şi să se asigure că protejăm civilii”, a adăugat oficialul american.

El a adăugat că Israelul trebuie să facă tot posibilul pentru a minimiza numărul victimelor civile în zona de luptă.

”Realizarea obiectivelor militare şi protejarea populaţiei civile într-o zonă de luptă nu se exclud reciproc”, a spus Lloyd Austin.

Acesta a accentuat că membri ai Hamas se amestecă printre civili şi îi folosesc drept scuturi umane, ceea ce este o ”tactică vrednică de dispreţ”.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatici şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până vineri la prânz cu 37.266 de morţi (dintre care cel puţin 34 în ultimele 24 de ore) şi 85.102 de răniţi în rândul palestinienilor.

Dintre ostaticii duşi de militanţii Hamas în Fâşia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, mulţi au fost eliberaţi în luna noiembrie, în cadrul unui schimb pentru prizonieri palestinieni ce erau închişi în Israel, iar alţii au fost recuperaţi – vii sau morţi – de către trupele israeliene.

AIEA: Iranul continuă să-şi crească capacităţile nucleare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here