Ludovic Orban
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că România nu se află într-o criză alimentară, dar că seceta a afectat mai multe culturi şi sunt probleme cu unele produse, cum ar fi laptele, care nu se vând.

Prezent joi seara la TVR 1, Ludovic Orban a fost întrebat dacă România se află în prezent într-o criză alimentară.

Deocamdată nu. Încercăm să adaptăm toate măsurile pentru a evita o astfel de situaţie. Trebuie să fim extrem de atenţi, este o secetă foarte puternică ce a afectat multe culturi. Încercăm să adoptăm măsuri care să permită irigarea unei suprafeţe cât mai mari, pentru a reduce consecinţele negative ale secetei asupra recoltelor. De asemenea, încercăm să găsim forme de sprijin pentru fermierii care sunt afectaţi de secetă şi încercăm să susţinem cât de mult posibil sectorul agricol în perioada asta„, a spus Orban.

Întrebat dacă se ia în calcul oprirea exportului la grâu, premierul a precizat: „Da, cel puţin la grâu, pentru că în luna martie au fost nişte cifre de export neaşteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă„.

Pe de altă parte, Orban a declarat că sunt probleme cu produsele din lapte, care nu se vând şi nu înţelege de ce există o cerere redusă pentru legume.

În alte zone aş putea spune chiar că sunt produse care nu se vând. Avem o mare problemă cu laptele din cauza reducerii producţiei de produse lactate a mai multor producători. Sunt mari cantităţi de lapte care nu sunt achiziţionate şi aici căutăm soluţii pentru a susţine fermele cu vaci de lapte. (…) Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi specialişti s-a schimbat un pic cererea în privinţa alimentelor. O cerere mai redusă în ceea ce priveşte produsele vegetale. De exemplu, avem legumicultori care nu pot să îşi vândă producţia de legume, de castraveţi, de salată şi de alte produse. Aici va trebui să intervenim. E o înclinare mai mult spre produse mai degrabă procesate, decât spre produse proaspete, o înclinaţie pe care nu o înţeleg. Acum e primăvară, venim după iarnă, suntem devitaminizaţi, organismul are imunitatea mai scăzută şi are nevoie de foarte multe produse proaspete”, a afirmat premierul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here