Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, anunţă că a reuşit să strângă peste 233 de semnături din partea parlamentarilor pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, acesta fiind numărul de voturi care ar putea duce la căderea Guvernului. Orban spune că sunt ”antamate” discuţii cu 240 de parlamentari care ar semna moţiunea, anunță news.ro.

„Sunt astăzi şi mai optimist decât eram ieri în privinţa şanselor moţiunii. A trecut de 233, dar continuăm pentru că mai avem încă discuţii cu mai mulţi parlamentari”, a afirmat Ludovic Orban, marţi seară, la TVR. 

Liderul PNL a spus că ”nu a fost foarte simplu” ca semnăturile să fie strânse, adăugând că se mai poartă discuţii cu parlamentari, iar unii dintre deputaţii şi senatorii ALDE şi Pro România nu au semnat.

”Obiectivul pe care-l avem este să obţinem voturile necesare pentru a asigura încheierea ghinului numit guvernul Dăncilă. (…) Mai sunt câteva semnături de obţinut din zona respectivă (ALDE şi Pro România  – n.r.). Până nu ai semnătura nu poţi să calculezi că ai semnătura respectivă, chiar dacă ai un acord. (…) Obţinerea semnăturii este un angajament pentru votarea moţiunii de cenzură”, a mai spus Orban. 

Liderul liberal a precizat că au existat discuţii cu partidele politice şi privitor la ceea ce se întâmpla după moţiunea de cenzură şi se iau în calcul ”mai multe dezvoltări”, neputând fi prezentate în momentul de faţă.

Avem antamate discuţii pentru un număr de 240 de semnături”, a spus Orban.

El a precizat că nu vor fi făcute publice numele semnatarilor moţiunii decât în momentul în care aceasta va fi depusă.

Orban a menţionat că forma moţiunii este aproape de final.

Textul sper, cel târziu până mâine (miercuri – n.r.) să aibă textul final aprobat de toţi partenerii”, a mai spus preşedinele PNL.

Acesta a declarat că ”cel mai probabil moţiunea va fi depusă luni” şi ”cel mai probabil se va dezbate şi se va vota luni sau marţi, adică pe data de 7 sau cel târziu pe data de 8 octombrie”.

  • Preferinţa noastră este clară, este pentru anticipate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că liberalii doresc organizarea de alegeri anticipate, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece de votul Parlamentului, PNL fiind ”pregătit” să-şi asume guvernarea, inclusiv sub forma unui guvern minoritar.

Liderul liberal spune că sunt luate în calcul mai multe variante în cazul în care moţiunea de cenzură va fi votată în Parlament.

Sunt mai multe variante posibile care au fost discutate. Încă nu există un consens, vor urma negocieri. În conformitate cu prevederile Constituţiei, preşedintele României va chema toate partidele la negocieri şi se va căuta o formulă care să beneficieze de o susţinere cât mai largă”, a afirmat Ludovic Orban, marţi, într-o emisiune la TVR. 

Orban a spus că una dintre posibilităţi este cea a alegerilor anticipare, există cea a unui guvern interimar, după cum există posibilitatea unui guvern construit în jurul PNL, sau un guvern cu o susţinere ”mai  largă”. 

Preferinţa noastră este clară, este pentru anticipate pentru că este cea mai bună soluţie. (…) Astăzi opţiunile politice sunt fundamental diferite faţă de structura actuală a parlamentului, iar relegitimarea Parlamentului este o chestiune de bun simţ. (…) Am anunţat că, în cazul în care nu reuşeşte un acord politic pentru anticipate, PNL este gata să-şi asume guvernarea”, a mai spus Orban. 

El a adăugat că PNL este ”pregătit” să-şi sume guvernarea dacă nu se va putea ajunge la un acord politic pentru declanşarea de alegeri anticipate, PNL fiind pregătit inclusiv pentru un guvern minoritar.

Ludovic Orban a mai spus că guvernul va avea cel mult 16 ministere şi că nu a fost discutată încă o eventuală componenţă a viitorului executiv, fiind luate în calcul la nivelul partidului trei – patru nume pentru fiecare portofoliu.

Acesta a catalogat drept „ficţiuni, intoxicări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea” articolele de presă care anunţă componenţa unui viitor Guvern format de PNL sau în jurul acestui partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here