Lukașenko îl amenință pe Putin că va lua petrol din oleoductul Drujba dacă Rusia nu-i va livra cantitatea convenită

Foto: Vitali Harmash/ Unsplash

Belarus va începe să ia petrol din oleoductul Drujba dacă Rusia nu o va aproviziona cu volumul de ţiţei convenit, a declarat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă Belta.

Belarus şi Rusia, important exportator mondial de petrol, au eşuat în a se pune de acord asupra termenilor privind livrările de petrol pentru 2020. Fluxurile de ţiţei rus spre vecinii săi s-au redus major începând cu 1 ianuarie, determinând Minskul să caute combustibil în altă parte.

Potrivit preşedintelui Lukaşenko, rafinăriile din Belarus au primit în ianuarie 500.000 de tone de petrol din Rusia, mult mai puţin decât cele 2 milioane de tone planificate.

„Dacă Rusia nu va livra petrol în cantităţile necesare, vom începe să-l luăm din oleoductul de tranzit”, a spus el.

Oleoductul Drujba, care traversează teritoriul belarus, livrează în jur de 1 milion de barili de petrol rusesc în Europa, inclusiv în Polonia şi Germania, menționează Agerpres.

Un conflict vechi

Aleksandr Lukaşenko a anunţat că Belarus poartă negocieri cu Polonia pentru a primi livrări de petrol american şi saudit prin oleoductul din Gdansk.

Disputa petrolieră este parte a unui conflict politic mai mare între Moscova şi Minsk cu privire la formarea unui singur stat, planuri pe care cele două ţări le-au anunţat iniţial în anii 1990.

Minskul a început să fie tot mai îngrijorat în legătură cu o posibilă fuziune cu Rusia, temându-se că se va pomeni în subordinea Kremlinului.

Lukaşenko a declarat mai devreme vineri că Moscova i-a sugerat Minskului un acord asupra preţului la resursele energetice în schimbul formării unui singur stat împreună cu Rusia.

Lukaşenko a avut o întrevedere cu omologul său Vladimir Putin săptămâna trecută, însă ei au eşuat în a ajunge la un nou acord asupra livrărilor de petrol pentru 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here