Lukașenko nu mai face nazuri: „Alipirea” Belarusului de către Rusia, la turație maximă

Procesul de integrare dintre Rusia și Belarus, care a fost definitiv amânat la începutul anului, a fost reluat cu o nouă forță datorită slăbiciunii președintelui Aleksandr Lukaşenko și nevoii sale de ajutor din partea Kremlinului, scrie ABC, potrivit Rador.

Săptămâna trecută, miniștrii de Externe ai celor două țări, Serghei Lavrov și Vladimir Makei, s-au întâlnit la Moscova. Apoi, joi, șeful guvernului rus, Mihail Mişustin, s-a dus la Minsk, iar vineri ministrul apărării din Belarus, Victor Jrenin, a plecat în capitala Rusiei. În zilele următoare, Lukașenko însuși va vizita Moscova pentru a semna cu omologul său rus, Vladimir Putin, acordurile deja în pregătire.

Cu doar o lună în urmă, dictatorul belarus ataca Kremlinul, pe ai cărui lideri îi acuza că au trimis mercenari la Minsk pentru a destabiliza țara în ajunul alegerilor prezidențiale. Acum, Lukașenko este mai apropiat ca niciodată de țara vecină și își arată disponibilitatea de a relua agenda pe care a respins-o în mod repetat pentru că nu dorea să-și transforme țara într-o altă provincie a domeniilor lui Putin.

Televiziunile au arătat joi începutul discuțiilor dintre președintele belarus și premierul rus în timp ce protestele continuau pe stradă. Primul a inițiat întâlnirea mulțumind pentru poziția adoptată de Moscova în legătură cu criza iscată după alegerile din 9 august, ale căror rezultate sunt considerate frauduloase de către opoziția din Belarus.

Recent, Putin a promis că va trimite un contingent de forțe de securitate în Belarus, dacă protestele „vor scăpa de sub control” și apoi l-a recunoscut pe Lukașenko drept președintele „legitim” al Belarusului. Joi, liderul rus a declarat că observă „progrese” decisive în relațiile cu Rusia.

La rândul său, premierul Mihail Mişustin a constatat că progresele semnalate de Lukașenko se referă la proiectul legat de o Uniune statală între cele două țări. De asemenea, au vorbit despre refinanțarea celor 845 de milioane de euro de datorii pe care Minskul le-a contractat cu vecinul său, despre ajutoare economice, despre aprovizionarea cu gaze și petrol rusesc către Belarus și despre multe alte aspecte de natură bilaterală. Din acest motiv, Mişustin a fost însoțit de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, recuperat după ce a depășit coronavirusul, și de către ministrul de Finanțe, Andrei Siluanov.

În timpul întâlnirii, într-o organizare forțată a aderării la Rusia, Lukașenko i-a spus lui Mişustin că serviciile secrete din Belarus au interceptat o conversație între „Varșovia și Berlin”, fără a dezvălui între ce persoane anume, lucru care, în opinia sa, dovedește că otrăvirea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi , este o „falsificare”. „Am intervenit într-o conversație telefonică interesantă care arată clar că este un falsificare. Nu a existat nicio otrăvire”, i-a declarat președintele Belarusului șefului executivului rus, a cărui figură uimită nu a putut ascunde surpriza pe care i-a provocat-o vestea.

Coincizând cu vizita delegației ruse, Lukașenko a făcut o reajustare la vârful serviciilor secrete și al Consiliului său de securitate, într-o aparentă încercare de a revizui relațiile cu Kievul în domeniul securității și de a le redirecționa către o colaborare mai strânsă cu Moscova.

După întâlnirea cu omologul său din Belarus de la Moscova, Lavrov a avertizat că Rusia „nu va permite ca Belarusul să îi fie luat”. În opinia sa, astfel de încercări provin în principal din Ucraina și de la aliații săi occidentali. „Vom răspunde la aceasta într-o manieră contondentă”, a asigurat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here