Lupte ca la Posada între China și India, în Himalaya. Zeci de morți după o bătaie cu răngi, pumni și bolovani. Mulți au căzut ori au fost aruncați în prăpastie

India se află în stare de șoc, după ciocnirile de la frontiera din Himalaya, în care sute de militari chinezi și indieni s-au bătut pe întuneric, scrie The Guardian.

Lupta corp la corp a durat ore întregi, pe un teren abrupt, brăzdat de creste. Cele două tabere au folosit cu bare de fier, bolovani și pumni. Nimeni nu purta arme. Majoritatea soldaților uciși în ceea ce au fost considerate drept cea mai gravă încleștare dintre India și China în 60 de ani, și-au pierdut echilibrul, căzând de la înălțime, sau pur și simplu au fost aruncați de pe coamele înguste din Himalaya.

India a reacționat în stare de șoc, dar cu precauție la pierderea a cel puțin 20 de soldați pe granița disputată cu China. Fotografii ale președintelui chinez, Xi Jinping, au arse în orașele indiene.

În primele sale comentarii publice, premierul Narendra Modi a condus impus două minute de reculegere pentru militarii pierduți, spunând că India va „apăra fiecare piatră, fiecare centimetru al teritoriului său”. „Aș dori să asigur națiunea că sacrificiul trupelor noastre nu va fi în zadar. Pentru noi, unitatea și suveranitatea țării sunt cele mai importante”, a completat Modi.

La o zi după ce au apărut relatările despre violențele din Himalaya de vest, posturile de știri indiene au început să îi identifice pe unii dintre militarii decedați, iar imagine.

Omorurile au fost provocate când o patrulă de soldați indieni a întâlnit trupe chineze într-o secțiune abruptă a regiunii muntoase, de pe care credeau că Armata de Eliberare a Poporului (PLA) se retrăsese, în conformitate cu un acord de dezangajare din 6 iunie. Guvernul indian a susținut că ceea ce a urmat a fost o ambuscadă „premeditată” asupra trupelor sale de către forțele PLA.

Militarii din cele două armate s-au înghiontit, iar bătaia a luat amploare – niciuna dintre părți nu poseda arme, respectând o tradiție veche de decenii, menită să evite escaladarea între cei doi vecini cu armă nucleară.

La un moment dat, un comandant indian a fost împins de pe creasta îngustă și a căzut în defileu.

Indienii au chemat întăriri de la un post situat la aproximativ 2 km distanță. În cele din urmă, aproximativ 600 de bărbați s-au luptat, pe întuneric, cu pietre, bare de fier și alte arme improvizate. Bătaia a durat de șase ore, susțin surse guvernamentale indiene, majoritatea deceselor înregistrate de cele două tabere fiind cauzate de căderea în prăpastie.

Cel puțin alți patru soldați indieni sunt în stare critică. Presa din India citează surse potrivit cărora până la 50 de soldați chinezi ar fi putut fi uciși în luptele corp la corp, dar fără a prezenta și probe în acest sens.

În urma unei convorbiri telefonice, miercuri seara, între ministrul chinez de Externe și cel al Indiei, cele două părți au emis declarații în care susțin de-escaladarea și rezolvarea conflictului „într-o manieră responsabilă”.

Cu toate acestea, au existat, de asemenea, discrepanțe semnificative între versiunea indiană și chineză asupra evenimentelor. India a acuzat trupele chineze că au încălcat acordul de dezangajare și că au efectuat o „acțiune premeditată și planificată” împotriva trupelor indiene, militarii Beijingului fiind direct responsabili pentru violența și victimele rezultate.

În schimb, Wang Yi a afirmat că India este singura responsabilă pentru conflict, afirmând că forțele sale trecuseră în trei ocazii, în mod ilegal, în partea chineză și au cerut indienilor să-și pedepsească forțele responsabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here