Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) a declarat miercuri că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că medicamentul antiinflamator ibuprofen agravează efectele coronavirusului, relatează Reuters. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a emis cu o zi în urmă o recomandare prin care sugerează persoanelor care prezintă simptome asemănătoare infecției Covid-19 să folosească mai degrabă paracetamolul, și nu ibuprofenul.

Într-un comunicat, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că vrea să infirme astfel informațiile incorecte care circulă pe rețelele de socializare.

„În prezent, nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea COVID-19„, a afirmat AEM, referindu-se la boala provocată de noul coronavirus.

La începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienții și cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opțiunile de tratament disponibile”, inclusiv ibuprofen și medicamente asociate, precum și paracetamol, cel mai utilizat analgezic.

*OMS nu recomandă ibuprofen

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare prin care sugerează persoanelor care prezintă simptome asemănătoare infecției Covid-19 să folosească mai degrabă paracetamolul, și nu ibuprofenul, ca automedicație, scrie AFP.

Sâmbătă, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a recomandat oamenilor infectați cu coronavirus să nu recurgă la medicamente anti-inflamatorii precum ibuprofenul sau cortizonul.

Un studiu recent publicat de revista medicală The Lancet sublinia rolul pe care ar putea să-l joace o enzimă în mecanismul de infectare cu coronavirus. Ori, producerea acestei enzime este sporită de consumul de ibuprofen.

Întrebat despre acest studiu, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, a declarat la Geneva că experții agenției „studiază chestiunea” înainte de a se pronunța.

În așteptare, recomandăm folosirea mai degrabă a paracetamolului, și nefolosirea ibuprofenului ca automedicație. Este important”, a precizat el.

Paracetamolul trebuie și el folosit cu respectarea strictă a dozelor, deoarece depășirea acestora poate crea probleme pentru ficat.

De la apariția sa la sfârșitul lui decembrie în China, Covid-19 a contaminat peste 180.000 de persoane în întreaga lume, dintre care peste 7.400 au murit în 146 de țări și teritorii.

Potrivit OMS, simptomele cele mai curente ale Covid-19 sunt febra, oboseala și tusea seacă dar există și persoane asimptomatice. Circa o persoană din șase infectate prezintă simptome mai grave, în special tulburări respiratori.

Majoritatea – circa 80% – persoanelor infectate se vindecă fără a avea nevoie de un tratament special, arată OMS, care recomandă tuturor persoanelor care „au febră, tușesc și au dificultăți respiratorii” să consulte un doctor.

Farmaciile și supermarketurile din Olanda au început limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piața națională după ce numeroși olandezi și-au făcut stocuri de medicamente în urmă temerilor legate de pandemia de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here