Măcel pe șosele. România, pe prima poziție în UE la accidente cu morți și răniți

În 2020 numărul victimelor accidentelor rutiere produse pe drumurile din Uniunea Europeană s-a redus cu 17%, o scădere fără precedent favorizată de mobilitatea redusă impusă de statele membre prin restricțiile adoptate din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, 4.000 de vieți au fost cruțate anul trecut, iar numărul victimelor a fost de 18.800 în UE, plus Norvegia, Islanda și Elveția, arată cifrele prezentate de Comisia Europeană.

În clasamentul morților și răniților, România se află pe prima poziție, cu 85 de victime la un milion de locuitori, poziție pe care o deține de câțiva ani. Numărul victimelor din țara noastră este dublu față de media Uniunii Europene (42), chiar dacă a scăzut cu 31% în ultimii 10 ani.

tabel 1
Sursa: Comisia Europeană
tabel2
Sursa: Comisia Europeană

Țara alături de care am fost umăr la umăr în ultimul deceniu la capitolul victime la milionul de locuitori, Bulgaria, a reușit să reducă cu 40% numărul accidentelor cu morți în perioada 2010- 2020 și acum se află pe poziția a treia în clasament, cu 67 de victime, având șanse reale să treacă pe poziția a patra și să depășească Polonia. De menționat că Bulgaria a fost ani la rând pe prima poziție în clasamentul UE al victimelor, până să fie depășită de România. 

Pe poziția a doua a clasamentului se află acum Letonia, cu 74 de victime la un milion de locuitori.

La nivel european se remarcă țările nordice, Suedia și Norvegia, cu câte 18 victime pe an, dar și Malta (21), Islanda (22), Elveția (26), Danemarca (27) sau Spania (29). Un record trist îi aparține micul stat Liechtenstein, care a înregistrat anul trecut un deces într-un accident rutier, după ce în 2019 nicio persoană nu își pierduse viața pe drumurile sale.

1 COMENTARIU

  1. Sper sa citească daca știe si orban!!!..normal ca românia e pe primul loc, la câtă cultură și educație rutieră are nu-i de mirare…infrastructură plua ,lipsa unui program de dezvoltare regională a mobilitatii,..deasemenea românia a devenit groapa de gunoi a europei în special a rablelor din west…..si uite toate astea ne mențin pe prim loc…loc de care nu vom scapa curând…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here