Macron anunţă o „nouă pagină” în relaţiile dintre Franţa şi Algeria

Sursa: Flickr

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte să deschidă „o nouă pagină” în relaţiile bilaterale cu Algeria joi, în prima zi a vizitei sale în această ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Avem un trecut comun, este complex, dureros şi ne poate împiedica uneori să privim viitorul”, a apreciat Emmanuel Macron. „Să-l privim în faţă cu multă umilinţă”, a spus el.

„Nu am ales trecutul, îl moştenim (…) trebuie să-l privim şi să-l recunoaştem, dar avem o responsabilitate, de a construi viitorul pentru noi înşine şi pentru tineretul nostru”, a adăugat preşedintele francez, într-un declaraţie făcută alături de omologul său algerian Abdelmajid Tebboune.

El a anunţat crearea unei „comisii mixte de istorici, care deschide arhivele şi ne permite să privim întreaga perioadă istorică, decisivă pentru noi, de la începutul colonizării până la războiul de eliberare”.

Emmanuel Macron a sosit joi în Algeria pentru o vizită oficială de trei zile, menită să „refondeze” relaţiile bilaterale şi care, pentru Alger, marchează o recunoaştere a importanţei sale strategice în regiune.

Această vizită coincide cu cea de-a 60-a aniversare de la sfârşitul războiului şi de la proclamarea independenţei Algeriei în 1962.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here