Macron: „Pe cei nevaccinaţi chiar vreau să-i enervez”. La ce se referă președintele francez

Sursa: Kremlin.ru

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi seara că vrea să-i „enerveze” pe cei care nu sunt vaccinaţi, într-o remarcă tăioasă, care a stârnit reacţii dure din partea rivalilor din opoziţie, cu mai puţin de 4 luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

„Pe cei nevaccinaţi chiar vreau să-i enervez. Şi astfel, vom continua să o facem, până la sfârşit. Aceasta este strategia”, a declarat Macron pentru ziarul Le Parisien într-un interviu publicat marţi seara.

Franţa a instituit anul trecut un certificat verde care împiedică persoanele care nu au un test PCR sau o dovadă s vaccinării să intre în restaurante, cafenele şi alte locuri. Guvernul vrea să îl transforme într-un certificat de vaccinare, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinaţi îl pot obţine, relatează Reuters.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forţa. Aşa că trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veţi mai putea merge la restaurant, nu veţi putea bea o cafea, nu veţi putea merge la teatru, la cinema…”, a declarat președintele francez.

În interviul pentru Le Parisien, Emmanuel Macron explică de ce a refuzat până acum să impună vaccinarea obligatorie. Dacă mâine spun „toți adulții trebuie să fie vaccinați”. Cum îl controlezi și care este sancțiunea? Acesta este subiectul real. O să oblig oamenii să meargă să se vaccineze? Îi întemnițezi și apoi îi vaccinezi? (…) Să le dai amenzi? Dacă există oameni cu o stare foarte modestă care nu sunt vaccinați, le voi da 1.000 de euro, 2.000 de euro amenzi?”, se întreabă el.

Expresia folosită de Macron „emmerder”, ce poate fi tradusă şi prin „a scoate din sărite”, este considerată „foarte informală” de dicţionarul francez Larousse şi a provocat critici imediate din partea rivalilor pe reţelele de socializare.

„Un preşedinte nu ar trebui să spună aşa ceva”, a declarat pe Twitter liderul extremei drepte Marine Le Pen. „Emmanuel Macron nu este demn de funcţia sa”.

În interviul detaliat, primul interviu al lui Macron în noul an, preşedintele francez a mai spus că se gândeşte să candideze pentru un nou mandat în aprilie, dar nu şi-a anunţat explicit intenţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here