Macron „ridică steagul alb” în fața lui Putin și rupe unitatea NATO

sursa: kremlin.ru

Emmanuel Macron a decis să-i răspundă scrisorii lui Vladimir Putin, prin care președintele Rusiei cerea NATO un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa. Liderul de la Elysee a decis să-i scrie o scrisoare omologului său rus deși NATO respinsese categoric orice discuție cu Moscova pe acest subiect.

„Până când Rusia nu distruge într-un mod în care poate fi verificat sistemele SSC-8 (rachetele rusești care încălcau tratatul INF, desfășurate deja de Rusia, n.red.), acest moratoriu privind desfășurarea nu este o ofertă reală” a spus purătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pe 27 septembrie 2019, la două zile după solicitarea lui Putin.

Acum, fără să se consulte cu aliații, Emmanuel Macron a decis să îi scrie o scrisoare lui Vladimir Putin. Documentul, obținut în exclusivitate de Frankfurter Allgemeine Zeitung, este data 23 octombrie și a circulat în mediile diplomatice de la Bruxelles. Președintele francez a propus discuții bilaterale și multilaterale cu toate statele care au rezerve vizavi de moratoriul Rusiei. Mai mult, el a cerut crearea de „măsuri credibile, robuste și reciproce pentru verificarea” situației rachetelor, potrivit FAZ.

Scrisoarea lui Emmanuel Macron a fost publicată cu o zi înainte ca Emmanuel Macron să se întâlnească cu Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO. Iar în timp ce discuțiile aveau loc, Kremlinul a confirmat că informația este reală și că Macron este gata să discute propunerea Rusiei, a scris Reuters, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Tratatul INF, expirat la începutul anului, interzicea producerea, testarea și desfășurarea în Europa a unor rachete balistice și de croazieră cu rază între 500 și 5500 de kilometri, ceea ce ar preveni atacuri-surpriză. De asemenea, rachetele existente au fost distruse la sfârșitul Războiului Rece. Dar Rusia a creat rachetele SSC-8, capabile să poarte focoase nucleare, despre care toate statele NATO au decis în unanimitate că pot zbura până la 2000 de kilometri. Existența lor a dus la ieșirea SUA din tratatul INF.

În vară, Emmanuel Macron l-a invitat pe Vladimir Putin la reședința de vară a președintelui Franței, Fort Brégancon. În timpul conferinței de presă, a vorbit despre o „Europă de la Lisabona la Vladivostok” și nu a menționat încălcarea de către Rusia a tratatului INF.

În acest context, reamintim cu pasaj din discursul pe care Custodele Coroanei Române l-a ținut în fața diplomaților acreditați la București.

„Cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut.”

2 COMENTARII

  1. […] Atitudinea președintelui francez față de Rusia nu este nouă și pare să ia amploare. După eliminarea lui Qasem Soleimani de către americani, Macron a dat o declarație comună cu Vladimir Putin, aliatul regimului de la Teheran. De asemenea, el a spart unitatea NATO vizavi de desfășurarea de către Rusia a unor rachete interzise și a acuzat alianța că este „în moarte cerebrală” […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here