Made in Bulgaria: Ivan Gheşev, acuzat de „legături cu oligarhia”, confirmat în funcţia de procuror general, în ciuda protestelor

Preşedintele bulgar Rumen Radev a validat marţi alegerea lui Ivan Gheşev, unicul candidat la cel mai înalt post de magistrat, în pofida opoziţiei sale personale şi mai multor luni de proteste în stradă, relatează News.ro, care citează AFP.

„Am semnat azi (marţi) decretul de numire a lui Ivan Gheşev în postul de procuror general”, a anunţat în faţa presei şeful statului Rumen Radev.

Consiliul Superior al Magistraturii bulgare l-a ales la 24 octombrie pe Gheşev, după care a respins, la jumătatea lui noiembrie, un veto al preşedintelui Radev, care şi-a exprimat regretul faţă de lipsa unor propuneri alternative din partea Guvernului.

„În calitate de preşedinte, eu nu îmi pot permite să calc în picioare Constituţia”, a declarat Radev marţi, pentru a-şi explica demersul.

Desemnat într-un mandat de şapte ani, procurorul general consttuie una dintre cele mai puternice figuri în Bulgaria, o ţară afectată de o curupţie endemică şi care a aderat la Uniunea Europeană (UE) la 1 ianuarie 2017, împreună cu România.

Context

Ivan Gheşev, în vârstă de 48 de ani, în prezent adjunct al procurorului general, urmează să supervizeze activitatea tuturor celorlalţi procurori şi va avea de spus ultimul cuvânt cu privire la lansatrea sau oprirea unei anchete.

Apărată de către organizaţii ale procurorilor şi comisarilor de poliţie, procedura desemnării sale a fost foarte criticată de către Consiliul Superior al magistraturii şi de către organizaţii nonguvernamentale (ONG).

Manifestaţii împotriva acestei alegeri au avut loc în ultimele luni la Sofia.

Opozanţii lui Gheşev îl acuză de faptul că are „legături cu oligarhia”.

Nicio dispoziţie legală nu permite angajarea responsabilităţii procurorului general al Bulgariei – lucru care face obiectul unor critici ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi Comisiei Europene (CE).

Guvernul a propus recent un amendament legislativ care permite deschiderea unei anchete penale împotriva procurorului general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here