MAE: 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-algeriene

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă între România şi Republica Algeriană Democratică şi Populară, evidenţiind „prietenia” şi „cooperarea tradiţională” care, în toată această perioadă, a fost bazată pe încredere şi respect reciproc, transmite Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, joi, AGERPRES, România a contribuit „substanţial” la dezvoltarea statului algerian independent, prin realizarea unor proiecte majore de construcţie, infrastructură, prospecţiuni pentru minereuri şi hidrocarburi, precum şi prin sprijinul acordat pentru educarea de către profesori români a mai multor generaţii de specialişti algerieni în domenii variate şi deosebit de importante pentru dezvoltarea societăţii.

„În prezent, relaţiile româno-algeriene continuă această tradiţie de cooperare multisectorială, iar cele două părţi depun eforturi pentru dezvoltarea lor în diverse domenii, de la cele politic şi economic, la cel cultural, educaţional şi ştiinţific. Ambele părţi promovează la nivel internaţional respectul pentru dreptul internaţional şi dialogul între civilizaţii pentru promovarea păcii şi stabilităţii la nivel regional şi global. Promovarea multilateralismului reprezintă o dimensiune de cooperare care consolidează legăturile dintre România şi Republica Algeriană Democratică şi Populară”, se subliniază în comunicat.

România şi Republica Algeriană Democratică şi Populară rămân pe deplin angajate în aprofundarea dialogului diplomatic şi dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase în diverse domenii de interes comun, punctează MAE.

România s-a numărat printre primele ţări care au recunoscut independenţa Republicii Algeriene Democratice şi Populare, iar relaţiile diplomatice au fost stabilite la 14 aprilie 1962, la nivel de ambasade, conduse de ambasadori rezidenţi.

Momentul aniversării diplomatice evocă recunoaşterea de către România a independenţei statului algerian, care a fost proclamat formal ulterior, la finalul procesului de decolonizare, la 5 iulie 1962.

Ambasada României la Alger a fost deschisă în 1963, iar primul ambasador român rezident în această ţară a fost acreditat la 5 mai 1963. Republica Algeriană Democratică şi Populară şi-a deschis ambasada la Bucureşti şi a acreditat un ambasador rezident în anul 1982.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here