Magazinele, obligate să afişeze la reduceri care a fost cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile

Magazinele vor fi obligate prin lege să afișeze, la reducerile de preț, care a fost cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile înainte de ofertă, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

ANPC precizează că scopul noii Hotărâri propuse spre aprobare este „să ofere clienților o armă împotriva ofertelor înșelătoare”.

Proiectul introduce un articol nou în H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Proiectul prevede introducerea în lege a următorului articol:

  • „Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
  • În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
  • În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț.
  • Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”.

Reglementarea propusă ar trebui să intre în vigoare în 28 noiembrie 2021 și ar urma să se aplice efectiv începând cu 28 mai 2022, precizează ANPC.

Măsurile care urmează să fie aprobate de Guvern sunt puse în dezbatere după ce, în ultimii ani, mai ales cu ocazia reducerilor de Black Friday, au existat discuții în spațiul public cu privire la faptul că, în unele cazuri, prețurile la anumite produse ar fi fost majorate în perioada premergătoare acestui eveniment, iar reducerea le-ar fi readus astfel la prețul inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here