Magnatul de presă Jimmy Lai, luptător pro-democrație și critic al regimului de la Beijing, arestat în Hong Kong în baza noii legi privind securitatea națională

Magnatul de presă din Hong Kong Jimmy Lai, cunoscut ca un susținător important al mișcării pro-democrație din metropolă dar și pentru criticile sale la adresa Chinei, a fost arestat de autoritățile chineze pe motiv că ”ar complota cu puteri străine”, relatează CNN.

Infracțiunea de „coluziune cu puteri străine” a apărut în codul penal ca urmare a adoptării noii legi pentru securitate națională, luna trecută. Legea încheie, în esență, autonomia metropolei Hong Kong și o aduce aproape complet sub controlul Chinei.

Pe lângă Jimmy Lai, alte șapte persoane au fost arestate, conform unui comunicat al poliției, acuzați fiind de „coluziune cu puteri străine pentru punerea în pericol a securității naționale” și „complot pentru comiterea de escrocherii”.

Printre cei arestați s-ar număra persoane importante din conducerea ziarului Apple Daily, publicația fondată de Jimmy Lai care a susținut vădit mișcarea pro-democrație din fosta colonie britanică.

Jimmy Lai este arestat în acest moment pentru coluziune cu puteri străine”, a scris luni dimineaţa Mark Simon, director executiv în cadrul companiei media Next Digital ce aparţine lui Lai şi care publică tabloidul local Apple Daily.

AFP adaugă, citând o sursă din poliţie, că un motiv suplimentar al arestării magnatului de presă din Hong Kong ar fi şi frauda.

Lai a fost unul din cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong şi un critic fervent al regimului de la Beijing, care a impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de ţările occidentale.

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă.

Criticii acestei noi legi consideră că prevederile sale strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii săi afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut în favoarea democraţiei.

Lai a mai fost arestat în acest an, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate de anul trecut.

Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, Lai a declarat că va rămână în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să fie una din ţintele noii legislaţii în domeniul securităţii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here