Mai bine mai târziu decât niciodată. CEPA: 10 pași pentru a ține piept tiranilor

Un nou an ar trebui să aducă o nouă hotărâre. Iată zece sugestii pentru a face lumea mai sigură pentru țările libere și mai incomodă pentru tiranii, scrie Edward Lucas într-o analiză CEPA.

<< 1) Statele Unite și alte țări bogate, în special Germania, ar trebui să ignore amenințările Rusiei și să trimită ajutor militar prompt și generos Ucrainei. Furnizarea de arme moderne de apărare, și pregătirea necesară pentru a le folosi, reprezintă cea mai bună modalitate de a descuraja un atac rusesc. Unul dintre motive este creșterea rezistenței militare a Ucrainei. Un altul este că, cu cât mai multe țări fac acest lucru, cu atât este mai puternic semnalul că tacticile Rusiei de divide et impera împotriva Occidentului nu funcționează.

2) Noul guvern german ar trebui să oprească imediat certificarea Nord Stream 2. Această conductă de la Marea Baltică ar trebui să fie piatra de mormânt a șantajului energetic rus, nu totemul său. Aceasta își propune să exporte nu numai gaze naturale rusești, ci și corupție și influență politică. În schimb, politica energetică europeană ar trebui să se concentreze pe diversificare și reziliență. Liderii germani și francezi ar trebui să precizeze, de asemenea, că nu vor vorbi cu Kremlinul peste capul aliaților est-europeni.

3) Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Lituania împotriva agresiunii din partea Partidului Comunist Chinez. Prin interzicerea oricăror exporturi UE cu componente sau conexiuni lituaniene, regimul de la Beijing speră că restul Europei se va folosi de statul baltic pentru a-și inversa poziția pro-Taiwan. Presiunea nu trebuie doar să înceteze. Trebuie demonstrat că este contraproductivă. În joc nu e doar integritatea pieței unice și a uniunii vamale, ci și rolul acesteia de actor geopolitic credibil.

4) Alte țări europene (și aliații SUA din întreaga lume) ar trebui să-și intensifice legăturile cu Taiwan. Aceasta poate implica trimiterea și primirea de oaspeți la nivel înalt și îmbunătățirea relațiilor diplomatice reciproce. Aceste mișcări simbolice transmit un semnal puternic regimului de la Beijing: acela că amenințările sale sunt nule.

5) Niciun diplomat sau oficial din țările care apreciază democrația și statul de drept nu ar trebui să participe la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. Sportul face parte din mașinăria politică a Partidului Comunist Chinez și este folosit pentru a exercita influență în țară și-n străinătate.

6) NATO ar trebui să organizeze exerciții militare rapide în zilele și săptămânile următoare în regiunile Mării Baltice și Mării Negre pentru a-și demonstra capacitatea și disponibilitatea de a-și consolida membrii estici și de a lucra cu prietenii și partenerii săi.

7) Suedia și Finlanda ar trebui să anunțe că acum lucrează pentru a încheia toate demersurile politice, juridice, militare și de altă natură pentru aderarea la NATO.

8) Guvernul britanic ar trebui să accelereze aprobarea legilor mult așteptate și mult întârziate privind înregistrarea companiilor. Țara care a inventat finanțele internaționale ar trebui să-i fie rușine de rolul ei în poluarea sistemului cu bani murdari și de ciuma companiilor anonime și a altor entități corporative.

9) SUA ar trebui să lanseze un grup de lucru internațional format din ofițeri de informații, procurori și avocați specializați în extrădare, pentru a pune capăt climatului de impunitate al „intermediarilor” – bancherii, avocații și contabilii care facilitează spălarea averilor cleptocraților. Distrugându-le climatul, acești oameni vor începe să ia în considerare ruinarea reputației lor.

10) SUA ar trebui să relanseze eforturile de control al armelor cu Rusia la toate nivelurile, de la arme nucleare strategice și război spațial și până la arme convenționale și exerciții militare.

Niciuna dintre aceste măsuri propuse nu este deosebit de costisitoare. Mai mult, unii chiar ar economisi bani. Niciuna dintre ele nu necesită schimbări mari legale sau instituționale. Au nevoie doar de voință politică și, în unele cazuri, coordonare internațională. Singurul lucru care oprește implementarea lor este propria noastră timiditate. Posteritatea va privi asta cu neîncredere. >> 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here