„Mai bine să nu fii în război cu Taiwan”. Asul din mâneca statului insular

Războiul din Ucraina a stârnit reacții dure în Taiwan. La urma urmei, națiunea insulară de lângă China se confruntă cu o soartă similară: o invazie a unui vecin puternic. Pregătirea taiwanezilor pentru a lupta este extrem de mare – iar țara are un as în mânecă, scrie onet.pl.

Atât Ucraina cât și Taiwan sunt democrații pe cale de dispariție. Așa cum președintele rus Vladimir Putin neagă statutul Ucrainei, liderul chinez Xi Jinping consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez. Interesul taiwanez pentru războiul din Ucraina a dus la o stare de alertă sporită. Pentru CEO-ul think tank-ului Taiwan NextGen Foundation, legat de guvern, un lucru este cert: invazia Rusiei în Ucraina a făcut Taiwanul mai sigur.

După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, pe internetul taiwanez a apărut o lozincă. S-a făcut o analogie între o țară din Europa de Est și o națiune insulară din Asia de Est: „Ucraina azi, Taiwan mâine!”.

Atât Ucraina cât și Taiwan sunt democrații pe cale de dispariție. Așa cum președintele rus Vladimir Putin neagă statutul Ucrainei, liderul chinez Xi Jinping consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez. În Taiwan, acest lucru a făcut ca politica, mass-media și societatea să urmărească îndeaproape războiul rusesc din Ucraina. Pentru că există și amenințarea unei invazii a unei țări vecine uriașe.

Drept urmare, în ultimele săptămâni au avut loc demonstrații anti-război pe străzile din Taiwan. Clădirile din mai multe orașe – inclusiv zgârie-nori-ul Taipei 101 – au fost iluminate în culorile naționale ale Ucrainei – albastru și galben – în semn de solidaritate. Există, dealtfel, multe declarații de solidaritate pe rețelele de socializare.

Taiwan-ul a trimis și sprijin material Europei de Est. Guvernul a furnizat și echipamente medicale Ucrainei. Președintele Tsai Ing-wen, vicepreședintele și prim-ministrul au donat fiecare câte un salariu lunar.

Interesul taiwanez pentru războiul din Ucraina a dus la o stare de alertă sporită. Academia Kuma a făcut furori prin promovarea unei tabere de două zile, concepută pentru a transmite cunoștințe despre războiul modern și autoapărare.

Desigur, nu poți compara direct situația din Ucraina cu situația din Taiwan”, a scris compania pe Facebook. „Cu toate acestea, situația din strâmtoarea Taiwan este de așa natură încât nu putem fi neglijenți și trebuie să folosim acest timp de pace pentru a ne pregăti pentru ce e mai rău”.

Politicienii sunt și ei îngrijorați. Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a optat, la începutul lunii martie, pentru un serviciu militar mai lung. În prezent, bărbații cu vârsta peste 18 ani au nevoie de doar patru luni de pregătire militară. Deputații din cele două partide principale, DPP și KMT, au susținut apelul ministrului. Dacă va exista într-adevăr o extindere a serviciului militar, va fi o întorsătură radicală – în ultimii ani acest serviciu s-a scurtat din ce în ce mai mult.

La prima vedere, avantajul Republicii Populare Chineze este copleșitor. Potrivit Global Firepower Index, armata sa numără aproximativ două milioane de soldați, în timp ce cea taiwaneză doar aproximativ 170.000. Cu toate acestea, sunt disponibili 1,5 milioane de rezerviști – nu numai față de cele 23,5 milioane de locuitori, dar chiar și în cifre absolute, este cea mai mare armată de rezervă din lume.

Chen Kuan-Ting analizează îndeaproape războiul din Ucraina și posibilele efecte ale acestuia asupra Taiwanului. Pentru CEO-ul think tank-ului Taiwan NextGen Foundation, legat de guvern, un lucru este cert: invazia Rusiei în Ucraina a făcut Taiwanul mai sigur.

*Nouă pregătire defensivă

„Voința Ucrainei de a rezista a surprins Rusia”, spune Chen într-un interviu telefonic: „Moscova trebuie să aloce resurse enorme acestui război”. Deci, lecția pentru Beijing este următoarea: și Taiwanul va riposta. O nouă pregătire de apărare a apărut în statul insular.

Ca răspuns la războiul din Ucraina, Taiwan și-a dublat durata și intensitatea antrenamentului anual pentru rezerviști. Anul acesta, Taipei va primi 400 de rachete antitanc Javelin din SUA, ceea ce îi va întări capacitatea de a duce un război asimetric împotriva inamicului copleșitor. Cu toate acestea, acest ordin vine dinaintea războiului din Ucraina.

J. Michael Cole consideră însă că războiul din Ucraina a dus la apariția unei noi pregătiri de apărare în Taiwan. Canadianul, care a lucrat cândva pentru Serviciul Canadian de Informații de Securitate, locuiește în Taiwan de aproximativ 16 ani. În prezent, efectuează cercetări pentru Global Taiwan Institute, un centru analitic din Washington. „Dacă aș fi consilierul lui Xi Jinping, l-aș sfătui acum: ar fi bine să nu ai un război cu Taiwan”, spune Cole la telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here