Oficiali SHAPE: NATO este ”în mod categoric în pericol” din cauza războiului lui Putin din Ucraina

Războiul preşedintelui Putin în Ucraina a pus alianţa NATO şi statele membre ”în mod categoric în pericol”, a declarat, miercuri, un oficial al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE), la o lună de la invazia rusă în Ucraina, conform CNN.

Oficialul SHAPE i-a numit pe Putin şi cercul său de apropiaţi ”nesăbuiţi” şi a afirmat că ”nu le pasă de viaţa oamenilor”. 40.000 de soldaţi desfăşuraţi pe Flancul Estic lucrează pentru ”securitatea şi apărarea colectivă” a NATO.

Referitor la Rusia, ne dăm seama că Putin şi cercul său apropiat, sunt oameni complet nesăbuiţi. Nu le pasă de viaţa oamenilor. Mint public pentru a-şi ascunde operaţiunile militare. Putin şi-a schimbat total discursul faţă de Occident şi are o ură profundă faţă de societatea noastră, faţă de valorile noastre, aşa că suntem de părere că este într-adevăr periculos şi că alianţa este în mod categoric într-o situaţie de risc”, a spus oficialul.

SHAPE este sediul operaţiunilor militare ale Alianţei NATO din Europa, situat în Bruxelles, Belgia. Doi oficiali SHAPE au informat reporterii CNN cu privire la postura militară a NATO şi modul în care alianţa reacţionează la invazia rusă.

Războiul a creat o ”nouă realitate” pentru aliaţii NATO, a spus un alt oficial SHAPE.
Este o nouă realitate şi trebuie să ne schimbăm apărarea şi postura de descurajare… Aceasta este o schimbare permanentă şi profundă în mediul de securitate european”, a spus un alt oficial SHAPE.
Oficialii au precizat că este prea devreme pentru a prezice modul în care NATO îşi va schimba permanent poziţionarea forţelor militare în Europa, dar au vorbit despre consolidarea Flancului Estic, pregătindu-se, astfel, pentru orice scenariu pe care războiul din Ucraina l-ar putea provoca statelor NATO.
Având în vedere că Forţa de Răspuns a NATO a fost activată pentru prima dată în istoria alianţei, ”40.000 de soldaţi” desfăşuraţi în ţările aliate de pe Flancul Estic lucrează acum pentru ”securitatea şi apărarea colectivă” a tuturor ţărilor NATO, nu doar pentru propria naţiune.
Există opt grupuri de luptă, câte unul în fiecare ţară de pe Flancul Estic, care fac parte din această activare a Forţei de Răspuns NATO, a spus al doilea oficial SHAPE.
Există în prezent 40.000 de soldaţi în cele opt batalioane de luptă ale forţelor terestre, care se află în fiecare ţară din Flancului Estic, reprezentând o creştere de zece ori a prezenţei de dinainte de invazia rusă”, a spus al doilea oficial SHAPE.
Mai mult de 100 de avioane suplimentare au fost desfăşurate în spaţiul aerian”, a mai spus oficialul.
Poliţia aeriană, aşa cum o numim, patrulează permanent”, a spus oficialul, dar acum, după ce a început invazia, opt avioane survolează cerul pentru a oferi alianţei ”prezenţă aeriană 24/7 pe Flancul Estic”.
În apele din jurul ţărilor aliate NATO, alianţa are ”25 de nave în orice moment, care patrulează oferind o descurajare la 360 de grade”, a subliniat oficialul.
În plus, aproximativ 150 de nave din statele NATO navighează în ape”, a adăugat oficialul.
Este prea devreme pentru a spune care vor fi schimbările permanente ale poziţionării forţelor militare NATO, însă poziţionarea actuală a forţei ”la minimum” este un bun ”punct de plecare” pentru imaginea de ansamblu pe o perioadă îndelungată, potrivit oficialului SHAPE.
Ne pregătim pentru ce e mai rău, dar facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca ce e mai rău să nu se întâmple”, a conchis primul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here