Mai multe avioane americane au fost reținute la sol ca „precauție” din cauza unui test balistic al Coreei de Nord

O decizie neobișnuită de oprire la sol a mai multor avioane americane, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost emisă în urma unei alerte a Comandamentului de Apărare Aerospațială Nord-American cu privire la lansarea unei rachete nord-coreene, a declarat marți un oficial american, citat de CNN.

Oficialul citat a spus că nu a fost o oprire la sol națională și că este posibil să fi fost emisă de o unitate regională de control al traficului aerian.

„Niciun avertisment nu a fost emis de Cartierul General al NORAD”, cu privire la o potențială amenințare la adresa SUA, potrivit căpitanului Pamela Kunze, purtătorul de cuvânt al NORAD.

Administrația Federală a Aviației, responsabilă pentru sistemul de control al traficului aerian al țării, și NORAD nu au răspuns multiplelor solicitări ale CNN de a comenta de ce unor piloți li s-a ordonat să aterizeze și au fost împiedicați să decoleze de pe mai multe aeroporturi de pe Coasta de Vest luni după-amiază, din cauza unei „opriri la sol la nivel național”, relatează Digi24.

Kunze a spus că a fost urmată procedura standard după testul nord-coreea: lansarea rachetei a fost detectată și s-a evaluat că nu reprezintă o amenințare pentru Statele Unite. Practica standard este ca FAA să aibă o legătură constantă cu centrul operațiunilor NORAD, prin urmare ar fi fost la curent cu evaluarea rapidă.

Înregistrările LiveATC de control al traficului aerian de pe aeroportul Burbank din California arată că un controlor de zbor spune unui pilot din sud-vest  „există opriri la sol pentru toate plecările, pe toate aeroporturile, chiar acum. Mesajul pe care l-am primit este că decizia este în vigoare până la o noi ordine”.

O altă înregistrare a turnului de control din Hillsboro, Oregon, surprinde un controlor de trafic spunând pilotului unui avion Cessna să aterizeze, pentru că „tocmai am primit o notificare că trebuie să facem o oprire la sol națională”.

Un purtător de cuvânt al Aeroportului Internațional San Diego a declarat pentru CNN că aeroportul „a fost instruit de către Controlul Traficului Aerian că a existat o decizie de oprire la sol la nivel național, dar la scurt timp după [5-7 minute] echipei noastre de operațiuni i sa spus că a fost anulată”.

Alte aeroporturi de pe Coasta de Vest contactate de CNN au spus că nu au auzit despre acest ordin.

Nu este clar de ce a fost instituită oprirea la sol, deoarece o declarație a forțelor americane din Coreea a spus că testul balistic nu a reprezentat nicio amenințare pentru teritoriul american sau sud-coreean sau pentru personalul militar, dar „testul evidențiază impactul destabilizator al programului balistic ilicit al Coreei de Nord.

Armata sud-coreeană a anunţat marţi că Phenianul a lansat un proiectil neidentificat, bănuit a fi o rachetă balistică, la mai puţin de o săptămână după ce Coreea de Nord a informat că a testat o rachetă hipersonică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here