Mamelor marinarilor decedați pe nava Moskva li se cere să recunoască moartea fiilor lor ca fiind cauzată de un „accident”

Două mame ale marinarilor ruși de pe crucișătorul rusesc Moskva, pe care Ucraina l-a distrus în luna aprilie, au dezvăluit că li s-a cerut să semneze că moartea fiilor lor a fost cauzată de un accident, relatează  The New Voice of Ukraine.

Publicația rusă Novaya Gazeta a scris că la peste o lună de când crucișătorul Moscova, o navă capabilă să transporte până la 500 de marinari, a fost distrus în Marea Neagră, Ministerul rus al Apărării încă nu recunoaște acest fapt. Birocrații săi au recunoscut până acum că doar o persoană a murit, iar 27 sunt date dispărute, scrie sursa citată.

Între timp, părinții marinarilor care au murit pe crucișătorul Moscova au confirmat moartea a cel puțin 40 de persoane.

În acest moment, nu este clar câți oameni de pe Moscova au supraviețuit și câți au putut scăpa de pe nava de război care se scufunda.

Una dintre mamele intervievate de jurnaliști afirmă că a fost invitată la un birou de recrutare din Crimeea unde a fost informată că fiul ei este printre marinarii dați dispăruți.

„Murtazaev, Muhammed Serverovici, care a servit ca recrut, a fost dat dispărut după un accident pe mare în care a fost implicat crucișătorul Moskva pe 13 aprilie 2022”, afirmă scrisoarea.

Cealaltă femeie intervievată de Novaia Gazeta spune că a primit o scrisoare asemănătoare.

Cele două femei au relatat că ministerul rus al Apărării le-au cerut părinților ai căror fii au murit pe Moskva sau au fost dați dispăruți să semneze documente prin care să recunoască că pe Moskva a existat un „accident” care nu a avut legătură cu „operațiunea militară specială” din Ucraina.

„Mi s-a spus că fiul meu nu este nici pe lista celor dați dispăruți, nici pe a celor care sunt răniți sau care au murit”, le-a spus una dintre mame celor de la Novaia Gazeta.

Ea relatează că, atunci când a întrebat ce înseamnă acest lucru, i s-a răspuns că „înseamnă că încă este în serviciu activ”.

„Apoi mi s-a vorbit și mi s-a ținut un discurs despre eroi, acțiuni militare și așa mai departe. Am întrebat de ce fiul meu nu este pe niciuna din listele acelea. Comandantul a fost foarte surprins de întrebarea mea și m-a asigurat că va mai verifica o dată”.

Femeia a mai spus dacă este posibil ca fiul ei să fi supraviețuit, dacă au avut bărci pe care să le poată lua și să ajungă în alt loc.

„Comandantul s-a uitat la mine și aproape a izbucnit în râs. Mi-a spus că este imposibil”, afirmă femeia.

Nava Moskva s-a scufundat în Marea Neagră după ce forțele armate ale Ucrainei au lovit-o pe 13 aprilie cu două rachete Neptun, varianta oficială a Rusiei fiind că ea s-a scufundat din cauza „mării furtunoase” în timp ce era remorcată spre port, după o explozie a munițiilor de la bordul său.

Relatările celor două femei intervievate de Novaia Gazeta par să confirme o altă informație de la începutul lunii mai, când tatăl unuia dintre marinarii morți pe Moskva a relatat că autoritățile ruse refuză să plătească despăgubirea cuvenită familiei sale.

Bărbatul a relatat că autoritățile și-au justificat decizia prin faptul că nava de război s-a scufundat din greșeală, nu în cadrul unei acțiuni militare, iar locul unde se află fiul lor este necunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here