VIDEO | Mândria tehnicii militare rusești – tancul T-90 – distrus de ucraineni după doar câteva zile după ce a fost introdus în luptă

Sursa foto: Twitter

Rusia a suferit o altă umilință militară după ce forțele ucrainene au distrus cel mai avansat tanc, T-90M – la doar câteva zile după ce a fost trimis pe front, informează New York Post.

TAnc T-90
Tanc T-90. Sursa foto: wikipedia

Illia Ponomarenko, reporterul Kyiv Independent, a postat miercuri o imagine a epavei care fumega, după ce tancul a fost lovit.

Vreau să spun, cine ar putea ghici că primul T-90M rus va fi distrus la câteva zile după desfășurarea lor mult anunțată în regiunea Harkov din Ucraina”, a scris el .

O declarație de pe site-ul web al Ministerului Apărării al Ucrainei a confirmat că tancul a fost lovit, potrivit Newsweek.

Vehiculul de luptă principal, mult lăudat, aparține seriei T-90 — succesorul venerabilului T-72, potrivit The Drive.

Tancul, care dispune de un tun avansat de 125 mm, pe o turelă modernizată, este învelit cu sisteme avansate de protecție și contramăsuri.

Armura exploziv-reactivă este proiectată să protejeze împotriva încărcăturilor penetrante și să minimizeze impactul munițiilor care străpung armura, potrivit The Drive.

Doar aproximativ 100 de modele sunt în prezent în serviciu, conform estimărilor.

Experții au observat anterior că tancurile rusești mai vechi sunt afectate de așa-numitul efect „jack-in-the-box” (”hopa-Mitică”) – un defect de care armatele occidentale sunt conștiente de zeci de ani.

Tancurile din epoca sovietică ale țării invadatoare – inclusiv T-72 și T-80, care au fost folosite în Ucraina – suferă de acest defect, a spus The Drive.

Efectul „jack-in-the-box”, rezultatul unei unde de șoc de presiune cauzată de explozia muniției depozitate, face tancurile rusești susceptibile de a-și pierde turela în urma unor lovituri directe.

„În cazul tancurilor rusești asistăm la un defect de proiectare”, a  declarat pentru CNN Sam Bendett, consilier al grupului de cercetare în domeniul apărării Center for Naval Analyses.

„Orice lovitură reușită aprinde rapid muniția, provocând o explozie masivă, iar turela este literalmente aruncată în aer”, a spus el.

Spre deosebire de tancurile de luptă occidentale moderne, multe dintre tancurile trimise în luptă de armata rusă păstrează depozite mari de muniție direct sub turnulele lor, într-un sistem de încărcare automată, menit să accelereze încărcarea tunului principal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here