MApN: O navă militară a neutralizat mina găsită la 70 de kilometri de Capul Midia

O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capul Midia, iar în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia. Forţele Navale Române anunţă că mina a fost neutralizată, transmite News.ro.

ACTUALIZARE. „Echipajul puitorului de mine şi plase, Viceamiral Constantin Bălescu, a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenţie pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanţă de aproximativ 39 mile marine travers de Capu Midia.
După ce nava a ajuns la o distanţă de siguranţă faţă de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcaţiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină şi a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaţionale pentru astfel de situaţii, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanţă. Puitorul de mine şi plase Viceamiral Constantin Bălescu îşi continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă”, au anunţat Forţele Navale Române.

Știrea inițială. O navă militară a verificat, luni, zone din apele teritoriale româneşti, dar nu a descoperit mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens, informează Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Dacă se vor constata astfel de situaţii, precizează sursa citată, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate.

MApN aminteşte că Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, avizul referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

Direcţia Hidrografică Maritimă a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, relatează News.ro.

În urmă cu o zi, şi Guvernul Bulgariei a transmis că ia măsurile necesare, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odesa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, că nu există informaţii certe cu privire la existenţa minelor pe litoralul românesc, fiind de datoria Ministerului Apărării să ia în serios aceste ameninţări.

Ministrul precizează că, deocamdată, nu se poate vorbi despre pericol pentru mediu, chiar dacă acestea pot afecta siguranţa navigaţiei.

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după ce a fost primită avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă.

Avertizarea a fost transmisă de către Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III, ce are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu” a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here