Marcel Ciolacu: Nu vom permite transformarea țării în lagăr medical!

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a postat pe Facebook un mesaj foarte controversat legat de legea carantinei. Acesta susține că Guvernul vrea să transforme România în „lagăr medical” și susține că PSD va corecta în Senat „ororile juridice”.

Legea carantinei, trimisă de Guvern Parlamentului, este dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor și libertăților romanilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice și o luăm acum de la capăt în Senat.

Le solicit prezența premierului și ministrului Justiției la dezbateri, fată în fată cu CSM, ONG-urile de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești, medici și pacienți!

În niciun caz NU vom permite transformarea țârii în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberații! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetentei crase a PNL sunt romanii!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic va intra vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, a anunțat președintele interimar al acestui for legislativ, Robert Cazanciuc.

„Ieri, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Azi dimineață a fost înregistrat la Senat, cu puțin timp în urmă am încheiat Biroul permanent, acest proiect a fost trimis comisiilor. (…) De la ora 14,00 va fi ședința Comisiei juridice, care va dura cat va fi nevoie în cursul zilei de astăzi”, a precizat Cazanciuc.El a anunțat că, începând de sâmbătă, plenul Senatului va fi convocat zilnic, de la ora 12,00.

„Prin decizie, am stabilit organizarea plenului Senatului începând de mâine, în fiecare zi la ora 12,00, până pe 15 (iunie – n.r.) inclusiv. (…) Pentru că ne dorim o dezbatere de calitate, serioasă, este nevoie de această modificare de program”, a adăugat senatorul PSD.

Robert Cazanciuc a menționat că la dezbaterile din Comisia juridică vor fi invitați reprezentanți ai CSM, Ministerului Justiției, asociațiilor pacienților, societății civile.

„Dezbaterea nu s-a încheiat asupra acestei legi. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Este practic a treia oară când Guvernul ne pune în această situație – ne trimite o lege slabă în ultimul moment. Este inacceptabil să cerți Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiți legi care nu pot fi adoptate vizând drepturile fundamentale a cetățenilor. E nevoie de mai multe reglementări. Colegii de la Camera Deputaților au încercat să corecteze cat de mult, dar au fost foarte puține ore avute la dispoziție, nu au fost prezenți toți cei care aveau un cuvânt de spus, cum ar fi de exemplu CSM. (…) De aceea, am invitat azi CSM, Ministerul Justiției, asociațiile care se ocupă și preocupă de apărarea drepturilor fundamentale și asociații care ocupă și preocupă de drepturile pacienților”, a susținut el.

Potrivit lui Cazanciuc, după dezbaterile din Comisia juridică o să rezulte un proiect de lege „aplicabil”, care să protejeze dreptul la sănătate, dar și alte drepturi fundamentale prevăzute de Constituție.

„Sper ca cei de la Guvern să înceteze să invoce pandemia”, a spus senatorul, care a pledat pentru adoptarea unor legi care să nu mai fie „vulnerabile în fata unei instanțe constituționale”.

În opinia sa, „proiectul de act normativ a fost scris pe genunchi, care să fie adoptat pe repede înainte”. „Parlamentul face eforturi (…), dar nu putem să dăm cetățenilor un act normativ care nu poate fi aplicat, care să le dea senzația că doar îi protejează și care să dea naștere la la abuzuri”, a susținut Robert Cazanciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here