Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă Română a fost modificat, astfel încât să se respecte distanţarea socială şi ordonanţele militare.

Prin urmare, slujbele de Înviere vor avea loc fără credincioşi, iar Sfintele Paşti şi Lumina sfântă se împart la domiciliile credincioşilor.

O schimbare de poziție care s-a produs după ce președintele Klaus Iohannis criticase, miercuri în jurul prânzului, decizia ad-hoc a lui Vela și Ludovic Orban de a relaxa, în perioada Paștelui ortodox, unele măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Câteva dintre declarațiile lui Marcel Vela:

 • Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei, acordul din 14 aprilie se modifică.
 • 1. Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR și a ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta sau în afara bisericilor
 • 2. Pâinea sfințită va fi distribuită de domiciliul credincioșilor de către persobnal clerical și voluntari, vineri și sâmbătă, între 8-17 și în prima zi de Paște.
 • Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta lumină din pragul casei, fără a ieși în stradă
  În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI.
 • Îi mulțumesc PF Daniel pentru înțelegere și colaborare.
Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela #MarcelVela #PalatulVictoria

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela#MarcelVela #PalatulVictoria

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 15 aprilie 2020

Noile prevederi ale acordului, aşa cum au fost anunțate ele și de Patriarhia Română: 

 • 1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
 • 2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
 • 3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 • 4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.
 • 6. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
 • 7. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
 • 8. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Context

Ministrul de Interne anunțase, marți seară, că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.
Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri la prânz președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a spus președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here