În 2018, americanii s-au speriat de ceea ce văzuseră în laboratorul din Wuhan. Ipoteza că pandemia a pornit de acolo e luată în calcul la cel mai înalt nivel

Sursa: pharma-industry-review.com

Cu doi ani înainte ca pandemia cu noul coronavirus să dea peste cap lumea, oficialii Ambasadei SUA de la Beijing au vizitat de câteva ori o unitate de cercetare chineză din orașul Wuhan și au trimis două avertismente oficiale înapoi la Washington, cu privire la siguranța precară a laboratorului, scrie Washington Post. Potrivit cotidianului american, în acea unitate se efectuau studii riscante asupra coronavirusurilor provenite de la lilieci.

În actualul context, acele telegrame ale ambasadei americane au alimentat discuțiile din interiorul guvernului SUA, privitor la rolul acestui laborator din Wuhan sau al altuia de pe teritoriul Chinei în răspândirea virusului.

Potrivit Washington Post, în ianuarie 2018, Ambasada SUA de la Beijing a avut inițiativa mai puțin obișnuită de a trimite, în mod repetat, diplomați calificați la Institutul de Virologie Wuhan (WIV), care în 2015 devenise primul laborator al Chinei adus las cel mai înalt nivel de securitate internațională în domeniul bio-cercetării (cunoscut sub numele de BSL -4).

WIV a emis un comunicat de presă în limba engleză despre ultima dintre aceste vizite, care a avut loc la 27 martie 2018. Delegația americană a fost condusă de Jamison Fouss, consulul general din Wuhan, și Rick Switzer, consilierul pe mediu, știință, sănătate și tehnologie al ambasadei. Săptămâna trecută, reprezentanții laboratorului au șters această declarație de pe site-ul web al instituției, dar ea a rămas arhivată pe internet.

Ceea ce au aflat oficialii americani în timpul vizitelor, i-a preocupat atât de mult, încât au expediat două telegrame în care avertizau cu privire la punctele breșele de securitate și management ale laboratorul. Era recomandată totodată urmărirea cu atenție a problemei și acordarea de sprijin.

Prima telegramă, obținută de Washington Post, avertizează asupra faptului că laboratorul lucrează cu coronavirusuri de la lilieci, iar potențialul lor de transmitere la om poate prezintă riscul de a declanșa o nouă pandemie asemănătoare SARS.

„În timpul interacțiunilor cu oamenii de știință de la laboratorul WIV, au remarcat faptul că la noul laborator există o penurie de tehnicieni și cercetători instruiți corespunzător pentru a opera în siguranță acest laborator cu grad ridicat de contaminare”, se arată în documentul trimis trimis la Washington în 19 ianuarie 2018.

Cercetătorii chinezi de la laboratorul din Wuhan au primit asistență din partea Laboratorului Național Galveston de pe lângă Universitatea din Texas și a altor organizații din SUA, iar chinezii au solicitat ajutor suplimentar. Telegramele arătau că Statele Unite ar trebui să ofere laboratorului Wuhan un sprijin suplimentar, mai ales pentru că cercetarea sa asupra coronavirusurilor de lilieci a fost importantă, dar și periculoasă.

Potrivit documentului, diplomații americani s-au întâlnit cu Shi Zhengli, șeful proiectului de cercetare, care a publicat numeroase studii legate de coronavirusurile provenite de la lilieci. În noiembrie 2017, chiar înainte de vizita oficialilor americani, echipa lui Shi publicase cercetări care arătau că liliecii de potcoavă pe care i-au capturat dintr-o peșteră din provincia Yunnan provin foarte probabil din aceeași populație de lilieci de la care pornise coronavirusul SARS, în 2003.

„Cel mai important lucru”, mai notează telegrama, „cercetătorii au arătat și că diverse coronavirusuri similare SARS pot interacționa cu ACE2, receptorul uman identificat pentru SARS-coronavirus. Această constatare sugerează cu tărie că coronavirusurile similare cu SARS, de la lilieci, pot fi transmise oamenilor pentru a provoca boli asemănătoare SARS. Din perspectiva sănătății publice, acest lucru face ca supravegherea continuă a coronavirusurilor asemănătoare cu SARS la lilieci și studiul interfeței animal-om să fie critică pentru predicția și prevenirea viitoarelor focare de coronavirus”.

Cercetarea a fost concepută pentru a preveni următoarea pandemie asemănătoare cu SARS, anticipând modul în care ar putea apărea. Dar chiar și în 2015, alți oameni de știință s-au întrebat dacă nu cumva echipa Shi nu cumva își asumă riscuri inutile. În octombrie 2014, guvernul Statelor Unite a impus un moratoriu pentru finanțarea oricărei cercetări care face un virus mai mortal sau contagios, cunoscut sub numele de experimente „gain-of-function”.

Potrivit mai multor voci, nu există dovezi că virusul care afectează lumea a fost conceput într-un laborator. Oamenii de știință sunt, în mare măsură, de acord că el ar proveni de la animale. Nu este însă același lucru cu a spune că nu a venit din laborator, subliniază Xiao Qiang, un om de știință chinez care a petrecut ani buni testând coronavirusurile la animale, cercetător la Universitatea Berkeley.

„Telegrama ne spune că au existat de mult timp îngrijorări cu privire la posibilitatea ca sănătatea publică să fie amenințată de cercetările din acest laborator, dacă ele nu derulate corespunzător și protejat”, a mai declarat Xiao Qiang.

Potrivit lui Xiao, există îngrijorări similare și cu privire la laboratorul din apropiere, al Centrului din Wuhan pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care funcționează la nivelul de biosecuritate 2, un nivel semnificativ mai puțin sigur decât cel de nivel 4, pe care pretinde că îl atinge WIV (Institutul de Virologie din Wuhan). Acest lucru este relevant deoarece guvernul chinez refuză încă să răspundă la întrebări de bază despre originea noului coronavirus, în timp ce suprimă orice tentativă de a verifica dacă vreun laborator a fost implicat.

Surse familiare cu telegramele diplomaților americani de la Beijing afirmă că ele ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu privire la problemele grave de securitate ale laboratorului WIV, în special în ceea ce privește activitatea sa legată de coronavirusurile provenite de la lilieci.

„Telegrama a fost un foc de avertisment. Oamenii implorau să fie acordată atenția cuvenită la ceea ce se întâmplă”, consideră un alt oficial american, consultat de Washington Post.

Guvernul Statelor Unite nu a acordat asistență suplimentară laboratoarelor, așa cum fusese solicitat în telegramele ambasadei sale din China. Dar telegramele au început să circule din nou, în interiorul Administrației americane, în ultimele două luni, iar oficialii au luat în discuție în ce măsură laboratorul ar putea fi la originea pandemiei și care ar fi implicațiile pentru relațiile SUA cu China.

În interiorul administrației Trump, mulți oficiali de securitate națională au suspectat de mult că fie WIV-ul, fie laboratorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Wuhan a fost sursa noului focar de coronavirus. Potrivit New York Times, comunitatea de informații nu a furnizat nicio dovadă care să confirme acest lucru. Însă, un alt oficial al administrației a declarat pentru autorul articolului din Washington Post că telegramele ambasadei americane de la Beijing furnizează încă o dovadă pentru a susține teza că pandemia a fost rezultatul unui accident de laborator în Wuhan.

După cum menționa David Ignatius, versiunea inițială a guvernului chinez – că virusul a apărut într-o piață de fructe de mare din Wuhan – este șubredă. Cercetările efectuate de experți chinezi, publicate în Lancet, în ianuarie, au arătat că primul pacient cunoscut, identificat la 1 decembrie, nu a avut legătură cu piața. În aceeași situație sunt peste o treime din cazurile identificate în primul focare major. De asemenea, în piața respectivă nu s-au vândut lilieci.

Shi și alți cercetători WIV au negat categoric că acest laborator a fost originea pentru noul coronavirus. Pe 3 februarie, echipa ei a fost prima care a raportat public virusul cunoscut sub numele de 2019-nCoV a fost un coronavirus derivat din lilieci.

Între timp, guvernul chinez a impus un blocaj total asupra informațiilor legate de originea virusului. Beijingul încă a oferit experților din SUA mostre de coronavirus nou prelevate de la primele cazuri. Laboratorul din Shanghai, care a publicat genomul noului coronavirus pe 11 ianuarie, a fost rapid închis de către autorități. Câțiva dintre medicii și jurnaliștii care au raportat despre răspândirea devreme au dispărut.

Pe 14 februarie, președintele chinez Xi Jinping a cerut ca adoptarea unei noi legi a biosecurității să fie accelerată. Miercuri, CNN a raportat că guvernul chinez a impus restricții severe care necesită aprobare înainte ca orice instituție de cercetare să publice ceva cu privire la originea noului coronavirus.

Povestea originii noului coronavirus nu se rezumă doar la culpă. Este esențial să înțelegem cum a început pandemiea, deoarece aceasta ne va îndruma cum să o prevenim pe următoarea. Guvernul chinez trebuie să fie transparent și să răspundă la întrebările despre laboratoarele din Wuhan, deoarece acestea sunt vitale pentru înțelegerea științifică a virusului, afirmă Xiao Qiang.

Nu știm dacă noul coronavirus își are originea în laboratorul din Wuhan, dar telegrama diplomaților SUA de la Beijing a indicat existența unui pericol acolo și ne-a motivat să aflăm mai multe, mai spune cercetătorul.

1 COMENTARIU

  1. Luați-l pe Vela … faceți experiențe pe el… asta are o imunitate de beton..e miruit de ultrafericitul poleit in haur..poate îl face vampir..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here