Marea Britanie, forțată să majoreze impozitul pe profit

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat, miercuri, că impozitul pe profitul companiilor va creşte la 25%, din aprilie 2023, guvernul dorind să refacă finanţele publice după pandemia de coronavirus. Ministrul a precizat că firmele mici vor fi impozitate cu impozitul actual de 19%, transmite CNBC, preluat de News.ro.

În declaraţia sa referitoare la bugeta, susţinută miercuri, Sunak a spus că modificările vor intra în vigoare după momentul la care Biroul pentru responsabilitate bugetară, un organism public care furnizează previziuni independente, se aşteaptă ca economia să fi revenit la nivelul anterior pandemiei de Covid-19.

”În al doilea rând, protejez întreprinderile mici, cu profituri de 50.000 de lire sterline (69.816 dolari) sau mai puţin, creând un impozit al profiturilor mici, menţinut la nivelul actual de 19%”, a declarat Sunak pentru Camera Comunelor.

”Acest lucru înseamnă că aproximativ 70% dintre companii – 1,4 milioane de companii – vor fi complet neafectate.” Peste 50.000 de lire sterline, va fi introdus un prag, astfel încât numai companiile cu profituri mai mari de 250.000 de lire sterline să fie impozitate la nivelul de 25%.

Biroul pentru responsabilitate bugetară se aşteaptă acum ca economia britanică să revină la nivelul anterior pandemiei până la jumătatea anului 2022, cu un avans al PIB de 4% în 2021 şi de 7,3% în 2022.

Cu toate acestea, Biroul a avertizat că economia va fi în continuare cu 3% sub traiectoria sa anterioară pandemiei  pe parcursul a cinci ani.

Guvernul britanic a împrumutat o sumă record de 355 miliarde de lire sterline de la debutul pandemiei, 17% din PIB, şi se aşteaptă să împrumute încă 234 de miliarde de lire sterline (10,3% din PIB) anul viitor.

Împrumuturile vor scădea apoi la 4,5% din PIB în 2022/23 şi 3,5% în 2023/24.

Datoria publică este de aşteptat să crească de la 88,8% din PIB în acest an la 93,8% anul viitor, ajungând la 97,1% în 2023/24.

„Deşi este corect să ajutăm oamenii şi afacerile într-o criză acută ca aceasta, în timpuri normale statul nu ar trebui să se împrumute pentru a plăti cheltuielile publice zilnice. În al doilea rând, pe termen mediu, nu putem permite ca datoria noastră să crească în continuare şi, având în vedere cât de mare este datoria noastră acum, trebuie să acordăm o atenţie deosebită accesibilităţii acesteia. Şi, în al treilea rând, este logic să profităm de rate mai mici ale dobânzii pentru a învesti în proiecte de capital care pot conduce la creşterea noastră viitoare”, a spus Sunak.

Ministrul a anunţat, de asemenea, îngheţarea pragurilor de impozitare personală, eliminând ”beneficiul incremental care ar fi fost creat dacă pragurile ar fi continuat să crească odată cu inflaţia”. Liderul partidului laburist de opoziţie, Keir Starmer, a acuzat că bugetul lui Sunak ”repară crăpăturile cu hârtii, mai degrabă decât să reconstruiască bazele” economiei britanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here